
Babka piaskowa
- jajka: 4 szt.
- mąka pszenna: 150 g
- mąka ziemniaczana: 150 g
- masło: 265 g
- cukier: 200 g
- sól: 2 g
- bułka tarta: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku: oddzielamy białka od żółtek, w osobnej misce mieszamy mąkę pszenną z ziemniaczaną.
krok 2
Ucieranie masy na ciasto: masło miksujemy na wysokich obrotach na puszysty krem. Dodajemy szczyptę soli, a następnie stopniowo – cukier i żółtka. Po dodaniu każdego żółtka, należy miksować masę przez ok. 1 min.
krok 3
Białka: ubijamy na sztywną pianę w osobnym, czystym i suchym naczyniu. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli, a następnie – przygotowaną wcześniej masę. Całość ostrożnie mieszamy łyżką, aby nie popsuć struktury piany.
krok 4
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°C. Formę na babkę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
krok 5
Pieczenie: ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 60 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy babka piaskowa jest już gotowa. Jeśli tak, wyjmujemy ją z piekarnika.
krok 6
Studzenie: ciasto pozostawiamy w formie do czasu, aż całkowicie wystygnie. Następnie odwracamy babkę i wykładamy ją na paterę lub talerz.

