Porady:
- Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, możemy dodać do niego nieco więcej soku z cytryny. Można również dosypać do niego odrobinę barwinka spożywczego. Kolorowa babka serowa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim dzieciom.
- Aby sprawdzić, czy babka twarogowa jest już upieczona, należy nakłuć ją drewnianym patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Z kolei jeśli będą się na nim znajdowały mokre kawałki masy, powinniśmy wydłużyć czas pieczenia.
- Babka z serem będzie się pięknie prezentowała na świątecznym stole, jeśli upieczemy ją w specjalnej formie z kominem. Jeżeli takiej nie posiadamy, możemy upiec ją w klasycznej tortownicy. Wówczas czas pieczenia może jednak odbiegać od podanego w przepisie.
- Twaróg na babkę powinien mieć zwartą konsystencję. Nie polecamy dodawać do ciasta gotowych serków z wiaderka, które są z reguły wodniste.
- Jeśli nie chcemy używać masła, równie dobrze możemy przyrządzić ciasto na oleju. Zawiera on mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i wypiek na jego bazie jest nieco zdrowszy.
- Choć babka z twarogiem smakuje świetnie sama w sobie, możemy ją podawać w towarzystwie świeżych owoców, słodkiej śmietanki, gałki ulubionych lodów lub sosu waniliowego.
- Babka serowa dobrze znosi niską temperaturę. Jeśli zrobiliśmy jej za dużo, możemy ją podzielić na porcje, owinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Notka redakcyjna:
Pyszna babka serowa na święta – jak ją ozdobić?
W klasycznej wersji przepisu dekorujemy ciasto na Wielkanoc lukrem królewskim i posiekanymi orzechami. Jakie jeszcze ozdobne dodatki pasują do babki z serem? Oto kilka propozycji:
- Polewa kakaowa – bardzo prosty w przyrządzeniu czekoladowy akcent. Wystarczy podgrzać w rondelku masło, kakao, wodę i cukier. Taka polewa sprawdza się do dekoracji ciast, babeczek i lodów.
- Szybki lukier z cukru pudru – do jego przyrządzenia potrzebne są tylko cukier i sok z cytryny. Możemy go zabarwić, dodając do niego na przykład sok malinowy lub kurkumę.
- Bakalie – wilgotna babka z twarogiem świetnie komponuje się z różnego rodzaju orzechami i suszonymi owocami. Możemy ją posypać pistacjami lub płatkami migdałów, a także kandyzowaną skórką pomarańczy.
- Krem czekoladowy ganache – polewa z rozpuszczonej czekolady i śmietany kremówki. Jego konsystencja zależy od proporcji składników i długości chłodzenia. Jeśli chcemy nim polać babkę serową, wystarczy, że zalejemy połamaną czekoladę gorącą śmietanką, wymieszamy ją i lekko wystudzimy.
- Sos karmelowy – to dekadencka polewa ze skarmelizowanego cukru i tłustej śmietanki. Dobrze komponuje się ze smakiem orzechów.
Babka serowa i inne słodkie, wielkanocne inspiracje
Babka jest klasycznym świątecznym wypiekiem. Nie tylko jest pyszna i puszysta, ale też pięknie prezentuje się na uroczystym stole. Przygotowując się na Wielkanoc, możemy wybierać z całej gamy ciast w podobnym stylu, o różnych smakach. Może w tym roku zdecydujemy się na upieczenie takich pyszności jak:
- babka piaskowa – to szybkie ciasto wielkanocne, które powstaje z zaledwie 5 składników. Możemy je przyrządzić na ostatnią chwilę, jeśli uznamy, że brakuje nam deseru do kawy.
- babka bananowa – ciekawa propozycja dla tych, którzy stronią od białego cukru. Słodycz ciasta bierze się tu jedynie z dodatku owoców.
- babka marmurkowa – dwukolorowe ciasto, które zawsze się udaje. Puszyste, wilgotne, kakaowo-śmietankowe ciasto to świetna propozycja na Wielkanoc.
- babka majonezowa – być może dodatek tego składnika, który kojarzy nam się głównie z kanapkami i sałatką jarzynową, brzmi nieco dziwnie. Zapewniamy jednak, że ciasto z majonezem jest niezwykle puszyste.