Reklama

Babka serowa to fantastyczna propozycja na Wielkanoc, ale nie tylko. Równie dobrze sprawdzi się podczas innych spotkań w gronie najbliższych lub jako dodatek do popołudniowej filiżanki kawy. Jest wilgotna i puszysta, ma delikatny cytrynowy posmak – innymi słowy jest po prostu pyszna. Babka twarogowa udekorowana lukrem królewskim i posypana siekanymi orzechami będzie się pięknie prezentować na świątecznym stole.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: masło i jajka wyjmujemy z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową, zanim zaczniemy je ucierać z cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C. Formę, w której będzie się piekła nasza babka serowa, smarujemy tłuszczem i podsypujemy bułką tartą. Ser rozdrabniamy widelcem. Orzechy do dekoracji (dowolny rodzaj) siekamy.

  • krok 2

    Ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując, dodajemy po jednym jajku i żółtko. Kiedy otrzymamy jednolitą, puszystą masę, łączymy ją z rozdrobnionym serem oraz otartą skórką i sokiem z cytryny (pół łyżeczki soku odkładamy do lukru). Wsypujemy mąkę. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.

  • krok 3

    Pieczenie babki: masę przelewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Następnie lekko ją studzimy, wyciągamy z formy i przekładamy na kratkę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

  • krok 4

    Lukier królewski: cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy białko i sok z cytryny. Ubijamy na niskich obrotach przez około 15 minut do uzyskania aksamitnego, gładkiego lukru.

  • krok 5

    Dekorowanie: polewamy babkę serową gotowym lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia.

Porady:

  • Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, możemy dodać do niego nieco więcej soku z cytryny. Można również dosypać do niego odrobinę barwinka spożywczego. Kolorowa babka serowa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim dzieciom.
  • Aby sprawdzić, czy babka twarogowa jest już upieczona, należy nakłuć ją drewnianym patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Z kolei jeśli będą się na nim znajdowały mokre kawałki masy, powinniśmy wydłużyć czas pieczenia.
  • Babka z serem będzie się pięknie prezentowała na świątecznym stole, jeśli upieczemy ją w specjalnej formie z kominem. Jeżeli takiej nie posiadamy, możemy upiec ją w klasycznej tortownicy. Wówczas czas pieczenia może jednak odbiegać od podanego w przepisie.
  • Twaróg na babkę powinien mieć zwartą konsystencję. Nie polecamy dodawać do ciasta gotowych serków z wiaderka, które są z reguły wodniste.
  • Jeśli nie chcemy używać masła, równie dobrze możemy przyrządzić ciasto na oleju. Zawiera on mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i wypiek na jego bazie jest nieco zdrowszy.
  • Choć babka z twarogiem smakuje świetnie sama w sobie, możemy ją podawać w towarzystwie świeżych owoców, słodkiej śmietanki, gałki ulubionych lodów lub sosu waniliowego.
  • Babka serowa dobrze znosi niską temperaturę. Jeśli zrobiliśmy jej za dużo, możemy ją podzielić na porcje, owinąć w folię spożywczą i zamrozić.

Notka redakcyjna:

Pyszna babka serowa na święta – jak ją ozdobić?

W klasycznej wersji przepisu dekorujemy ciasto na Wielkanoc lukrem królewskim i posiekanymi orzechami. Jakie jeszcze ozdobne dodatki pasują do babki z serem? Oto kilka propozycji:

  • Polewa kakaowa – bardzo prosty w przyrządzeniu czekoladowy akcent. Wystarczy podgrzać w rondelku masło, kakao, wodę i cukier. Taka polewa sprawdza się do dekoracji ciast, babeczek i lodów.
  • Szybki lukier z cukru pudru – do jego przyrządzenia potrzebne są tylko cukier i sok z cytryny. Możemy go zabarwić, dodając do niego na przykład sok malinowy lub kurkumę.
  • Bakalie – wilgotna babka z twarogiem świetnie komponuje się z różnego rodzaju orzechami i suszonymi owocami. Możemy ją posypać pistacjami lub płatkami migdałów, a także kandyzowaną skórką pomarańczy.
  • Krem czekoladowy ganache – polewa z rozpuszczonej czekolady i śmietany kremówki. Jego konsystencja zależy od proporcji składników i długości chłodzenia. Jeśli chcemy nim polać babkę serową, wystarczy, że zalejemy połamaną czekoladę gorącą śmietanką, wymieszamy ją i lekko wystudzimy.
  • Sos karmelowy – to dekadencka polewa ze skarmelizowanego cukru i tłustej śmietanki. Dobrze komponuje się ze smakiem orzechów.

Babka serowa i inne słodkie, wielkanocne inspiracje

Babka jest klasycznym świątecznym wypiekiem. Nie tylko jest pyszna i puszysta, ale też pięknie prezentuje się na uroczystym stole. Przygotowując się na Wielkanoc, możemy wybierać z całej gamy ciast w podobnym stylu, o różnych smakach. Może w tym roku zdecydujemy się na upieczenie takich pyszności jak:

  • babka piaskowa – to szybkie ciasto wielkanocne, które powstaje z zaledwie 5 składników. Możemy je przyrządzić na ostatnią chwilę, jeśli uznamy, że brakuje nam deseru do kawy.
  • babka bananowa – ciekawa propozycja dla tych, którzy stronią od białego cukru. Słodycz ciasta bierze się tu jedynie z dodatku owoców.
  • babka marmurkowa – dwukolorowe ciasto, które zawsze się udaje. Puszyste, wilgotne, kakaowo-śmietankowe ciasto to świetna propozycja na Wielkanoc.
  • babka majonezowa – być może dodatek tego składnika, który kojarzy nam się głównie z kanapkami i sałatką jarzynową, brzmi nieco dziwnie. Zapewniamy jednak, że ciasto z majonezem jest niezwykle puszyste.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama