
Babka serowa (bez mąki)
- masło: 160 g
- cukier puder: 250 g
- jajka: 3 szt.
- twaróg: 500 g
- sól: 1 szczypta
- kasza manna: 200 g
- proszek do pieczenia: 15 g
- cytryna: 0.5 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal3911
- tłuszcz168g
- węglowodany445g
- błonnik4g
- białko143g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C (150°C z termoobiegiem). Wyjmujemy składniki z lodówki, żeby się ogrzały.
krok 2
Składniki mokre: w misce umieszczamy masło, cukier, żółtka, skórkę i sok z cytryny i ubijamy wszystko na lekką pianę. Mikser ułatwi na tym etapie pracę.
krok 3
Twaróg: w drugiej misce ucieramy twaróg ze szczyptą soli. Dodajemy do masy jajecznej.
krok 4
Kasza manna: pół torebki proszku do pieczenia (około 8 g), mieszamy z kaszą manną i dodajemy do mieszanki twarogowej. Na koniec – delikatnie mieszając - dodajemy ubite białka.
krok 5
Forma do ciasta: formę smarujemy masłem i oprószamy mąką lub kaszą manną. Ostrożnie wlewamy ciasto.
krok 6
Pieczenie: babkę serową pieczemy przez około 55 minut. Wyjmujemy, chłodzimy i posypujemy cukrem pudrem.

