Porady:
- Babka pomarańczowa może zamienić się w cytrynową, a nawet limonkową lub grejpfrutową. W zależności od preferencji i zasobów do wykonania przepisu możemy użyć soku i skórki z innych, ulubionych cytrusów. Na bazie podobnych składników możemy także stworzyć aromatyczne ciasto pomarańczowe.
- Babka wielkanocna z pomarańczą świetnie smakuje solo. Mimo wszystko możemy ją udekorować polewą kakaową lub kremem z gorzkiej, białej lub mlecznej czekolady rozpuszczonej w kilku łyżkach mleka. Świąteczny wypiek pięknie prezentuje się także obsypany zmielonymi orzechami lub prażonymi płatkami migdałów.
- Jeśli nie mamy specjalnej formy do pieczenia, nic nie szkodzi. Babka pomarańczowa w keksówce lub w tortownicy będzie równie puszysta i smaczna.
- Możemy dodać do ciasta całą zmieloną pomarańczę. Dzięki temu babka pozostaje w środku wilgotna i da się w niej wyczuć charakterystyczny, goryczkowy smak skórki.
- Szybki lukier z cukru pudru i soku z cytryny to najprostszy sposób na udekorowanie babki, ale możemy też pokusić się o zrobienie lukru królewskiego. Przyrządza się go na bazie białek i cukru.
- Żeby babka pomarańczowa na oleju miała jeszcze piękniejszy kolor po przekrojeniu, możemy przed upieczeniem dodać do ciasta odrobinę kurkumy. Jej smak nie będzie wyczuwalny, a w naturalny sposób lekko zabarwi nasz wypiek.
Notka redakcyjna:
Babka pomarańczowa – wilgotna, aromatyczna i uniwersalna
Najlepsza babka pomarańczowa ma idealną konsystencję i zachwyca cytrusowym aromatem. Warto mieć kilka asów w rękawie, żeby upewnić się, że otrzymamy taką kombinację. Oto kilka pomysłów na podkręcenie smaku naszego wypieku:
- Babka pomarańczowa z żurawiną – ten owoc jagodowy ma bardzo charakterystyczny, kwaskowy smak, który świetnie uzupełnia cytrusową słodycz pomarańczy. Suszoną żurawinę możemy dodać do ciasta i posypać nią lukier.
- Babka majonezowa z nutą pomarańczy – ciasto na majonezie zawsze wychodzi wilgotne i puszyste. To świetny trik, który możemy wykorzystać także do upieczenia babki pomarańczowej. Składnik ten, chociaż kojarzy się głównie z wytrawną kuchnią, zastępuje olej i udoskonala strukturę ciasta.
- Pomarańczowa babka na likierze Cointreau – smakowy alkohol nadaje charakter nie tylko samemu wypiekowi, ale także wzbogaca aromat dekoracji. Możemy go dodać do zwykłego lukru lub przyrządzić za jego pomocą niezwykłą polewę z białej czekolady.
Babka pomarańczowa bez mąki
Jeśli potrzebowaliście świątecznego wypieku dla osób, które nie tolerują glutenu, możecie zakończyć poszukiwania. Przepis na babkę pomarańczową bardzo łatwo jest zmodyfikować tak, żeby nie potrzebna była nam mąka pszenna. Sekretem jest poddanie całych owoców obróbce cieplnej i zmiksowanie ich na gładkie purée. Jest to rozwiązanie zapożyczone z receptury na hiszpańskie ciasto z gotowanych pomarańczy. Masa nie potrzebuje już wtedy zbyt wiele składników, żeby zachować odpowiednią strukturę po upieczeniu. Do przecieru owocowego dodajemy jedynie jajka, cukier i zmielone migdały. Łasuchy na diecie cukrzycowej mogą użyć ksylitolu lub erytrolu, żeby obniżyć indeks glikemiczny deseru. Babka pomarańczowa bez mąki będzie wtedy także wypiekiem odpowiednim dla osób na diecie redukcyjnej lub keto.