Lekka, puszysta, wilgotna babka z wanilią.
Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO:
226 g masła
3 szklanki mąki
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
1 ½ szklanki cukru
2 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
6 jajek
1 szklanka śmietany 18%
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki śmietanki kremówki 30%
1 łyżka miodu
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Kroki przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Masło miksujemy przez ok. 1 min. na jasną, gładką masę i dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku, cały czas miksując. Zmniejszając obroty miksera dodajemy suche składniki naprzemiennie ze śmietaną.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 C przez 50-55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
Składniki na polewę przekładamy do miseczki i trzepaczką łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewamy całkowicie ostudzoną babkę i czekamy ok. 30 min do zastygnięcia. Smacznego. www.ilovebake.pl


