
Babka z cukinii
- cukinia: 500 g
- cebula: 120 g
- czosnek: 2 ząbki
- olej: 3 łyżki stołowe
- bakłażan: 300 g
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- szynka gotowana: 250 g
- białe wytrawne wino: 125 ml
- czerwona papryka: 270 g
- jajka: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: Cukinię myjemy i osuszamy. Około 200 g kroimy na cienkie, podłużne plastry (powinno ich być tyle, by starczyło na wyłożenie i przykrycie formy). Pozostałą część kroimy w kostkę. Plastry cukinii podsmażamy na suchej patelni grillowej, aby zmiękły i nabrały ozdobnych pasków i schładzamy. Jajka gotujemy na twardo.
krok 2
Smażenie warzyw: Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklimy na łyżce oliwy, dodajemy mały bakłażan pokrojony w małą kostkę, pokrojoną cukinię, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 5 minut.
krok 3
Farsz do wytrawnej babki: Warzywa zdejmujemy z patelni i rozgrzewamy na niej łyżkę oleju. Wrzucamy pokrojoną w małą kostkę, gotowaną szynkę, podsmażamy. Podlewamy winem i odparowujemy powstały sos, przed dorzuceniem na patelnię warzyw i mieszamy. Dodajemy upieczoną, pozbawioną skóry, pokrojoną w kostkę paprykę i jajka ugotowane na twardo. Przyprawiamy.
krok 4
Babka z cukinii: Resztą oleju smarujemy naczynie do zapiekania, dno i boki wylepiamy plastrami cukinii tak, aby lekko na siebie nachodziły. Do formy wykładamy farsz, wyrównujemy, przykrywamy wystającymi oraz pozostałymi plastrami cukinii. Pieczemy 30–40 min w temp. 180°C. Schładzamy w lodówce minimum 2 godziny. Wyjmujemy z naczynia bezpośrednio przed podaniem.

