
Babka z jagodami bez jajek
Babka z jagodami to propozycja ciasta bez użycia jajek. Smaczna i łatwa w przygotowaniu, będzie idealnym dodatkiem do wakacyjnej herbaty.
Składniki:
puszka skondensowanego słodzonego mleka
150 g masła roślinnego
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki soku z cytryny
2 szklanki + 1 łyżka mąki
1/5 szklanki wody
szklanka jagód
łyżka kaszy manny
Kroki przygotowania:
Mleko z masłem roślinnym miksujemy na puszystą masę, dodajemy proszek i sodę, wylewamy na to sok z cytryny (powinno się zapienić) i łączymy z ciastem.
Cały czas miksując, dodajemy mąkę w dwóch partiach, a na końcu wodę.
Jagody myjemy, osuszamy i mieszamy z łyżką mąki, delikatnie łączymy z ciastem.
Formę smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną, wykładamy ciasto.
Pieczemy w temp. 170°C do suchego patyczka (30–40 min). Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

