Babka z żółtek
- żółtko: 7 szt.
- cukier: 1 szklanka
- cytryna: 0.5 szt.
- mąka pszenna: 1.5 szklanki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- mleko: 0.5 szklanki
- cukier puder: 8 łyżek stołowych
- sok z cytryny: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Żółtka: ucieramy z drobnym cukrem na puszysty krem. Dobrze, żeby jajka miały temperaturę pokojową. Dzięki temu szybciej uzyskamy pożądaną konsystencję. Możemy także w trakcie ubijania dodać odrobinę gorącej wody. Dzięki temu cukier szybciej się rozpuści i powstanie puszysta masa. Z białek, które nam pozostaną, możemy zrobić na przykład kokosanki. Z drugiej strony przepis na babkę to odpowiedź na częściej pojawiający się problem, co zrobić z żółtek po bezie.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 2
Mieszanie masy: w oddzielnym naczyniu łączymy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy część suchych składników do żółtek utartych z cukrem. Wlewamy mleko i sok wyciśnięty z połowy cytryny (możemy także zetrzeć jej skórkę, uważając, żeby do ciasta nie trafiło albedo, które jest gorzkie). Miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałą mąkę i ponownie mieszamy.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 3
Pieczenie: natłuszczamy formę do babki z kominem i oprószamy ją mąką. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C (tryb góra-dół). Przelewamy masę do foremki i wstawiamy na środkową półkę urządzenia. Pieczemy przez około 30–40 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy babka z żółtek jest gotowa. Jeśli ciasto się do niego nie przykleja, możemy wyjąć je z piekarnika i wystudzić.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 4
Lukier: wlewamy do miseczki 2 łyżki soku z cytryny (lub z pomarańczy). Dodajemy cukier puder. Warto przesiać go wcześniej przez gęste sitko – w ten sposób pozbędziemy się grudek i łatwiej będzie uzyskać gładki lukier. Mieszamy składniki, aż otrzymamy gęstą polewę. Powinna mieć taką konsystencję, żeby nie spływała swobodnie z ciasta, ale dała się rozsmarować, tworząc śnieżnobiały wierzch.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 5
Dekorowanie: ostrożnie wyjmujemy puszyste ciasto z żółtek z foremki i umieszczamy je na kratce cukierniczej. Wykładamy na wierzch lukier cytrynowy. Rozsmarowujemy go łyżką lub szpatułką. Powinien lekko spłynąć po bokach deseru, żeby stworzyć tzw. efekt drip. Możemy udekorować proste ciasto na żółtkach kandyzowaną skórką pomarańczową, posypką cukrową lub czekoladowymi jajeczkami. Świetną polewę stworzy także lukier królewski lub kremowy ganache z białej czekolady.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa


