
Bagietka francuska - przepis
- mąka pszenna: 500 g
- drożdże: 10 g
- cukier: 5 g
- woda: 350 ml
- sól: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Świeże drożdże kruszymy do miseczki, wsypujemy łyżeczkę cukru (5g) i dodajemy odrobinę ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy z zaczynem drożdżowym. Dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto. Ręcznie lub w mikserze z hakiem. Ciasto na bagietki francuskie powinno być elastyczne – jest gotowe, kiedy odchodzi od naczynia. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

iStock krok 2
Następnie chwilę zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, a każdą z nich rozciągamy na 3 wałki – wyrabiając tak, aby zlepić dłuższy bok do środka i następnie krótszy. Wałek ma być tak długi, jak długą mamy blachę, aby bagietki zmieściły się w piekarniku. Pamiętajmy, że w trakcie pieczenia bagietki francuskie urosną!

iStock krok 3
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni C przez 25-30 minut, aż bagietki nabiorą ładnego, złotego koloru i będą pysznie zapieczone. Gotowe bagietki wyciągamy na kratkę do studzenia wypieków.

iStock

