
Ciasto bajaderka
- mąka pszenna: 600 g
- cukier: 100 g
- masło: 200 g
- żółtko: 5 szt.
- śmietana 18%: 100 ml
- bakalie: 700 g
- płatki migdałowe: 10 g
- skórka pomarańczowa: 10 g
- dżem owocowy: 45 g
- kakao: 45 g
- czekolada deserowa: 100 g
- śmietana 30%: 15 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na spód i do bajaderki: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i zimne masło, po czym siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Następnie formujemy stożek, robimy wgłębienie i wrzucamy w nie żółtka. Dodajemy 15–20 ml śmietany i szybko zagniatamy składniki w kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
krok 2
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Dwie blachy o rozmiarze 21x28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 3
Pieczenie: ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy je na dwie części. Wylepiamy nim dwie przygotowanie blaszki, a następnie nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy po kolei do piekarnika na ok. 20 min (najpierw jeden, a potem drugi blat). Gotowe placki wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 4
Bakalie: suszone owoce i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy płatki migdałowe i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy.
krok 5
Masa na bajaderkę: jeden z upieczonych blatów kruszymy na drobne kawałki. Ciasto mieszamy z bakaliami, a następnie dodajemy pozostałą śmietanę, dżem i kakao. Łączymy składniki ręcznie.
krok 6
Składanie ciasta: na drugi spód wykładamy przygotowaną masę i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni.
krok 7
Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, mieszamy ze śmietanką i polewamy nią wierzch ciasta.
krok 8
Ciasto bajaderka jest gotowe: wstawiamy je do lodówki na ok. 30 min, po czym wykładamy na paterę.

