
Bajgle
- mąka pszenna: 450 g
- woda: 300 ml
- drożdże: 20 g
- cukier: 5 g
- sezam: 20 g
- oliwa z oliwek: 15 ml
- sól: 4 g
- miód: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Zaczyn drożdżowy: do miski wlewamy 250 ml letniej wody, dodajemy cukier i wkruszamy drożdże. Dodajemy 100 g mąki, mieszamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, aby drożdże zaczęły pracować.
krok 2
Ciasto: resztę składników i zaczyn łączymy w misce i zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy na godzinę do wyrośnięcia.
krok 3
Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na długość około 25 cm i grubość 2-3 cm. Łączymy końce i formujemy charakterystyczny kształt bajgli.
krok 4
Obwarzanie: zagotowujemy duży garnek z wodą i 1 łyżką miodu. Do gotującej wody wkładamy pojedynczo po kilka bajgli, gotujemy około 45 sekund. Kiedy napuchną i wypłyną, wówczas wyjmujemy je z garnka i wykładamy na kratkę, żeby obciekły z nadmiaru wody.
krok 5
Pieczenie: Bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obsypujemy sezamem i pieczemy w 190 stopni góra-dół przez 25 minut. Wystudzamy na kratce.

