Reklama

Baked alaska to jeden z najpopularniejszych w Stanach Zjednoczonych deserów z zapiekanych lodów. A wszystko to za sprawą połączenia delikatnego biszkoptu, lodów oraz cudownej bezy szwajcarskiej. Wręcz rozpływa się w ustach i jest przepyszny, pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Najlepiej smakuje podany tuż po przygotowaniu. Zapraszamy po przepis na wyjątkowe ciasto pieczona Alaska.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy go do 160°C. Masło roztapiamy, studzimy. Przesiewamy mąkę. Tortownicę o średnicy ok. 28 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • krok 2

    Biszkopt: jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną, bardzo gęstą, lśniącą pianę. Do masy dodajemy mąkę. Delikatnie mieszamy. Wlewamy chłodne masło i łączymy.

  • krok 3

    Pieczenie: ciasto przelewamy do formy. Pieczemy 20 minut. Studzimy.

  • krok 4

    Miska: najlepsza będzie o pojemności minimum 1 litra, średnicy ok. 17 cm i wysokości minimum 8 cm. Wykładamy ją folią spożywczą o tak, żeby wystawała na zewnątrz.

  • krok 5

    Lody: wyjmujemy je na chwilę z zamrażalnika, żeby uzyskały temperaturę pokojową, dzięki temu łatwiej je nałożymy. Przenosimy je do miski, wyrównujemy. Przykrywamy folią w taki sposób, żeby wystawała poza obręb miski, dociskamy i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika, aż lody stwardnieją (do czasu przygotowania deseru nie doliczyliśmy czasu zamrażania).

  • krok 6

    Beza szwajcarska: w małym garnku zagotowujemy wodę. Do miski o średnicy większej niż garnek wbijamy białka oraz cukier. Mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia się cukru. Masę przelewamy do misy miksera i ubijamy ok. 10 minut na sztywną, lśniącą i gładką masę.

  • krok 7

    Składanie pieczonej Alaski: biszkopt układamy na talerzu o średnicy większej niż krążek ciasta. Zamrożone lody układamy na biszkopcie wypukłą stroną ku górze. Zdejmujemy. Wykładamy bezę, zaczynając od góry i schodząc ku dołowi.

  • krok 8

    Wykańczanie deseru: bezę opalamy za pomocą palnika.

  • krok 9

    Podanie: baked Alaska jemy od razu lub przechowujemy w zamrażalniku kilka dni.

Porady:

  • Do deseru baked Alaska możemy użyć kilku smaków lodów o różnych kolorach. Ułożone warstwami bardzo ładnie będą się prezentowały. Wszystkie czynności z nimi związane trzeba wykonywać bardzo szybko, żeby nie rozpuściły się nadmiernie.
  • Możemy użyć lodów kupionych w sklepie lub domowych. Doskonale sprawdzą się np. chałwowe lub pomarańczowe, ale tak naprawdę smak dostosowujemy do swojego gustu.
  • Baked Alaska może być podana z miękkimi owocami, np. truskawkami, borówkami, malinami, jagodami.
  • Biszkopt na amerykański deser lodowy możemy zrobić również w wersji kakaowej. A jeśli nie mamy czasu, możemy postawić na spód zrobiony z pokruszonych ciastek wymieszanych z rozpuszczonym masłem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama