
Baked Alaska – pieczona Alaska
- jajka: 2 szt.
- cukier drobny: 35 g
- mąka pszenna: 25 g
- masło: 5 g
- sól: 1 g
- lody waniliowe: 1000 g
- białko jaja: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy go do 160°C. Masło roztapiamy, studzimy. Przesiewamy mąkę. Tortownicę o średnicy ok. 28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Biszkopt: jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną, bardzo gęstą, lśniącą pianę. Do masy dodajemy mąkę. Delikatnie mieszamy. Wlewamy chłodne masło i łączymy.
krok 3
Pieczenie: ciasto przelewamy do formy. Pieczemy 20 minut. Studzimy.
krok 4
Miska: najlepsza będzie o pojemności minimum 1 litra, średnicy ok. 17 cm i wysokości minimum 8 cm. Wykładamy ją folią spożywczą o tak, żeby wystawała na zewnątrz.
krok 5
Lody: wyjmujemy je na chwilę z zamrażalnika, żeby uzyskały temperaturę pokojową, dzięki temu łatwiej je nałożymy. Przenosimy je do miski, wyrównujemy. Przykrywamy folią w taki sposób, żeby wystawała poza obręb miski, dociskamy i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika, aż lody stwardnieją (do czasu przygotowania deseru nie doliczyliśmy czasu zamrażania).
krok 6
Beza szwajcarska: w małym garnku zagotowujemy wodę. Do miski o średnicy większej niż garnek wbijamy białka oraz cukier. Mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia się cukru. Masę przelewamy do misy miksera i ubijamy ok. 10 minut na sztywną, lśniącą i gładką masę.
krok 7
Składanie pieczonej Alaski: biszkopt układamy na talerzu o średnicy większej niż krążek ciasta. Zamrożone lody układamy na biszkopcie wypukłą stroną ku górze. Zdejmujemy. Wykładamy bezę, zaczynając od góry i schodząc ku dołowi.
krok 8
Wykańczanie deseru: bezę opalamy za pomocą palnika.
krok 9
Podanie: baked Alaska jemy od razu lub przechowujemy w zamrażalniku kilka dni.

