Porady:
- Żeby ciasto filo nie wysychało, wyciągamy kolejne płaty, które są nam potrzebne, a resztę przykrywamy wilgotną ściereczką.
- Zwykłe masło, którym smarujemy płaty ciasta filo, możemy zamienić na masło klarowane. Ma ono złocisty kolor i lekko orzechowy aromat, który idealnie komponuje się ze smakiem deseru.
- Do sporządzenia syropu, bez którego nie istniałby tradycyjny przepis na baklawę, warto użyć wody z kwiatów pomarańczy lub różanej, czyli składników, które często wykorzystuje się w deserach pochodzących z kuchni Bliskiego Wschodu.
- Domowa baklawa powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Dzięki temu dłużej pozostanie chrupiąca. Jeśli będziemy ją trzymać w lodówce dłużej zachowa świeżość, ale stanie się nieco bardziej ciągnąca i stwardnieje.
- Filo to jedno z najtrudniejszych rodzajów ciasta do samodzielnego przygotowania. Nie ma nic złego w wykorzystaniu już gotowych płatów. Zdecydowanie skróci to czas przyrządzania deseru i sprawi, że ta bliskowschodnia przygoda w kuchni będzie zdecydowanie przyjemniejsza.
- Baklawa najczęściej bazuje na orzechach włoskich, ale my proponujemy dodanie do nadzienia także pistacji i migdałów oraz przypraw korzennych. Warto eksperymentować z ulubionymi dodatkami – można na przykład użyć także orzechów laskowych.
Notka redakcyjna:
Baklawa – co to takiego? Odmiany
Zastanawiacie się, co to jest baklawa (także baklava lub bakława)? Według niektórych badaczy słowo określające ten deser pochodzi z języka mongolskiego i oznacza „układać w stos”. Nic dziwnego, skoro ciasto składa się ze słodkich warstw ciasta filo przekładanych posiekanymi orzechami i zalanych syropem cukrowym lub miodem.
Istnieje wiele regionalnych odmian tego deseru. Najbardziej znana klasyczna baklawa turecka charakteryzuje się tym, że między warstwami ciasta znajduje się nadzienie z pistacji, orzechów włoskich i migdałów. Żeby dodać jeszcze więcej słodyczy, w wielu częściach Turcji podaje się ją z kajmakiem lub lodami. W kuchni ormiańskiej baklawa ma dokładnie 33 warstwy ciasta, które nawiązują do lat życia Chrystusa, za to azerbejdżańska odmiana tego deseru – pachlawa – ma charakterystyczny kształt diamentu i przyprawiona jest aromatycznym szafranem.
Tradycyjna baklawa – ciasto filo
Jak zrobić baklawę od początku do końca samodzielnie? Największym wyzwaniem będzie domowe ciasto filo, które uznawane jest za jedno z najtrudniejszych do wykonania wypieków. Jego przygotowanie wymaga wiele czasu i precyzji. Ciasto znane też pod nazwą phyllo powstaje z mąki, wody i odrobiny oleju. Cała sztuka polega na tym, żeby rozwałkować i rozciągnąć masę tak, żeby uzyskać płaty cienkie jak papier. Jest to prawdziwe wyzwanie, ale warto sprawdzić swoje kulinarne umiejętności. Jeśli wizja przygotowania domowego tureckiego ciasta na baklavę nas przerasta, zawsze można skorzystać z gotowego produktu. Zazwyczaj dostępny jest w arkuszach, które przechowuje się w zamrażarce. W ostateczności możemy wykorzystać ciasto francuskie.
Z płatów filo można również przyrządzić takie słodkie i wytrawne smakołyki jak:
- katmer – turecki deser z ciasta filo smażony najczęściej z kajmakiem (bardzo gęstą śmietaną) i pistacjami. Można podawać go z miodem i mielonymi pistacjami.
- banica – tradycyjny wypiek bułgarski, często podawany na śniadanie. To chrupiące ciasto filo z farszem ze słonego sera. Idzie w parze ze szklanką zimnego ajranu.
- spanakopita – ciasto filo nadziewane szpinakiem, często także serem feta. Może mieć formę wytrawnego ciasta lub przekąski w kształcie trójkątnych pierożków.