Porady:
- W skórce bakłażana kryje się dużo błonnika i aromatu, który szczególnie intensywnie uwalnia się podczas grillowania lub pieczenia, dlatego nie rekomendujemy obierania go. Fioletowy kubraczek stanowi także ochronną otoczkę, dzięki której miąższ nie rozpada się podczas obróbki termicznej. Może jednak okazać się zbyt ciężkostrawny. Jeśli chcemy się go pozbyć, zróbmy to tuż przed rozpoczęciem grillowania, żeby za bardzo nie wysuszyć warzywa.
- Bakłażan z grilla będzie się pięknie prezentował, jeśli udekorujemy go świeżymi ziołami, takimi jak mięta, kolendra lub natka pietruszki.
- Kiedy wybieramy bakłażan na grilla, zwróćmy uwagę na świeżość rośliny. Powinna być połyskująca, sprężysta, o wyraźnie fioletowej i gładkiej skórce. Nie polecamy kupowania bakłażana o żółtawej, niebieskiej lub brązowej barwie. Nie powinien być także pomarszczony ani popękany. Warzywo możemy przechowywać w lodówce maksymalnie przez 7 dni.
- Bakłażany same w sobie nie posiadają wyrazistego smaku ani aromatu. Dlatego należy łączyć je w kuchni z przyprawami i innymi produktami – warzywami lub mięsem. Rekomendujemy nadanie aromatu za pomocą ziół prowansalskich, ale można także użyć na przykład słodkiej wędzonej papryki i pieprzu cayenne. Warto skorzystać z oliwy smakowej.
- Wiosną i latem najlepiej przyrządzać to danie w ogrodzie lub na działce, podczas przyjęcia barbecue, ale jesienią i zimą równie dobrze będzie smakował bakłażan z grilla elektrycznego. Należy go wtedy rozgrzać do temperatury 200°C. Jeśli nie posiadamy takiego sprzętu, możemy użyć patelni grillowej lub piekarnika. Ciekawą potrawą w azjatyckim stylu jest na przykład pieczony bakłażan z pastą miso i miodem.
- Grillowany bakłażan może przybierać różne kształty – podłużnych plastrów, medalionów lub łódeczek. Pamiętajmy jednak, że większe kawałki trzeba dłużej piec, żeby warzywo nie pozostało w środku surowe.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać bakłażan z grilla?
Grillowany bakłażan to świetna, aromatyczna przekąska, którą wystarczy dobrze doprawić, nasmarować oliwą i wrzucić na ruszt. Może stanowić dodatek do dań mięsnych lub być samodzielną, wegetariańską potrawą. Warto wtedy podawać ją w towarzystwie:
- serów – bakłażan z grilla z fetą to jeden z pomysłów, który spodoba się miłośnikom greckiej kuchni. Wystarczy posypać gotowe plasterki pokruszonym białym serem. Równie dobrze sprawdzi się bakłażan z grilla z mozzarellą – takie połączenie doskonale pasuje do użytych przez nas ziół prowansalskich, a warzywo możemy dodatkowo nasmarować passatą pomidorową.
- sosu balsamicznego – kwaskowe, karmelowe, zredukowane balsamico tworzy symfonię smaków z podpieczonym, lekko gorzkim bakłażanem, ostrym czosnkiem i delikatną oliwą. Świetnie pasują tutaj także grillowane pomidorki koktajlowe.
- sosu jogurtowego – nie ma lepszego dodatku do potraw z grilla niż lekki, kremowy sos ze świeżymi ziołami. Jeśli chcemy podkręcić smak czosnku, zróbmy aromatyczny sos tzatziki lub aioli.
Grillowane roladki z bakłażana
Ta propozycja podania inspirowana jest kuchnią gruzińską. Przygotowanie grillowanych roladek z bakłażana jest bardzo proste. Warzywo kroimy w cienkie, długie plastry, smarujemy oliwą i grillujemy na ruszcie przez kilka minut (z obu stron), a następnie odkładamy na tackę. W dalszej kolejności przygotowujemy farsz z sera fety, jogurtu, czosnku i zmielonych orzechów laskowych (mogą być także orzechy włoskie lub migdały). Całość doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na zgrillowane płaty bakłażana, a następnie zawijamy w roladki. Możemy je zabezpieczyć wykałaczką. To doskonała wegetariańska przekąska na przyjęcia koktajlowe w ogrodzie i inne spotkania towarzyskie. Warto wykończyć ją pestkami granatu i świeżą kolendrą. Bakłażan grillowany i zawinięty w roladkę możemy także wypełnić wyłącznie pastą orzechową, otrzymamy wtedy przystawkę dla wegan.