Porady:
- Bakłażan z patelni będzie miał jeszcze lepszy smak, jeśli w trakcie smażenia dodamy do niego posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Nie warto podsmażać czosnku przed włożeniem warzywa na patelnię, bo jest duża szansa, że się on spali.
- Bakłażan z patelni może być doprawiony ulubionymi przyprawami, które nadadzą mu smaku. Warto sięgnąć po tymianek, paprykę słodką, czy czosnek granulowany.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić bakłażana z patelni?
Powyższy przepis to pyszny sposób na to, jak przyrządzić bakłażana na patelni. Bakłażan smażony na patelni zwykle pochłania dużo tłuszczu. Można jednak temu zapobiec przez pokrojenie warzywa na plasterki i ich posolenie. Już po 10 minutach oberżyna zacznie puszczać soki. Należy ją osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika oraz przyprawić ulubionymi przyprawami. Bakłażan z patelni smażymy na rozgrzanym oleju dość krótko, do momentu, aż stanie się on miękki. Po zdjęciu z patelni warto wyłożyć plastry bakłażana na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Bakłażana moża jeść na surowo, zapiekać w piekarniku, smażyć i grillować. Warto zwykle jednak posmarować go olejem, aby podczas obróbki termicznej nie wysuszył się zbytnio. Bakłażan z patelni może być podany z granatem i domowym labneh. Można też wykorzystać go do przyrządzenia letniej pasty z bakłażanem, pomidorami i oliwkami. Bakłażan na patelni może być też składnikiem pomidorów faszerowanych bakłażanami.