
Bakłażany faszerowane wołowiną i granatem
- wołowina: 300 g
- masło: 30 g
- cebula: 4 szt.
- bakłażan: 6 szt.
- pomidor: 4 szt.
- koperek: 0.5 pęczka
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Bakłażany: przecinamy wzdłuż na połówki. Każdą wydrążamy łyżką, pozostawiając tylko przy skórce miąższ o grubości 1 cm. W ten sposób powstaną bakłażanowe miseczki.
krok 2
Mięso: mielimy z jedną z cebul, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. 4 łyżki farszu odkładamy, a resztą napełniamy wydrążone połówki bakłażanów. Układamy je ściśle w naczyniu żaroodpornym, nadzieniem do góry. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy na 15–20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C.
krok 3
Farsz: pozostałe cebule i wydrążony miąższ bakłażanów drobno siekamy. Masło roztapiamy na patelni, na nim podsmażamy cebulę na złocisty kolor, dodajemy miąższ i smażymy razem 2 min, następnie dodajemy pomidory i odłożone mięso. Mieszamy i dusimy na małym ogniu 3–4 min.
krok 4
Pieczenie: sosem polewamy upieczone bakłażany, wyrównujemy (niczego nie mieszamy), posypujemy posiekaną zieleniną i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 10–15 min. Danie podajemy na gorąco, obficie posypane nasionami granatu.

