Reklama

Baleron wolno gotowany w cydrze robi się właściwie sam. Wystarczy przygotować kilka składników, ale nie jest to złożony proces. Po czterech godzinach na wierzch nakładamy marynatę i dopiekamy w piekarniku. Można go podawać w formie wędliny na kanapkę lub na obiad, do ziemniaków pieczonych i ulubionej surówki. Ten przepis warto zaplanować sobie na weekend, żeby móc się rozkoszować baleronem wolno gotowanym w cydrze, w cudownej miodowo-musztardowej marynacie.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal419
  • tłuszcz22.7g
  • tłuszcz nasycony7.4g
  • węglowodany6.2g
  • cukry5.9g
  • błonnik1.6g
  • białko42.3g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Marchewkę obieramy i kroimy wzdłuż na pół i na ćwiartki. Dalej na kilkucentymetrowe kawałki. Przepoławiamy też łodygę selera naciowego. Z cebuli zdejmujemy łupinki i tniemy ją na ćwiartki.

  • krok 2

    Rozgrzewamy wolnowar. Wkładamy oczyszczony baleron, a wokół niego wcześniej przygotowane kawałki warzyw. Posypujemy ziarnami pieprzu i zalewamy cydrem.

  • krok 3

    Dusimy pod przykryciem przez 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy baleron gotowany w cydrze i lekko studzimy. Warzywa i płyn z gotowania nie będą nam już potrzebne.

  • krok 4

    Piekarnik rozgrzewamy do 190°C w trybie pieczenia góra-dół lub do 170°C z termoobiegiem. Gdy baleronowa skórka ostygnie odcinamy ją ostrożnie, pozostawiając warstwę tłuszczu. Nacinamy tłuszcz i kładziemy mięso na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Mieszamy musztardę francuską z miodem i taką marynatę rozprowadzamy na całym tłuszczu. Do tego przepisu sprawdzi się też marynata do żeberek. Pieczemy przez 30 minut lub do momentu, aż baleron wolno gotowany w cydrze będzie miękki i przyjemnie zrumieniony.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama