
Baleron wolno gotowany w cydrze
- baleron: 1 kg
- marchewka: 1 szt.
- seler naciowy: 1 gałązka
- cebula: 1 szt.
- pieprz ziarnisty: 1 łyżka stołowa
- cydr: 400 ml
- miód: 25 g
- musztarda francuska: 40 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal:419
- tłuszcz:22.7 g
- tłuszcz nasycony:7.4 g
- węglowodany:6.2 g
- cukry:5.9 g
- błonnik:1.6 g
- białko:42.3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Marchewkę obieramy i kroimy wzdłuż na pół i na ćwiartki. Dalej na kilkucentymetrowe kawałki. Przepoławiamy też łodygę selera naciowego. Z cebuli zdejmujemy łupinki i tniemy ją na ćwiartki.
krok 2
Rozgrzewamy wolnowar. Wkładamy oczyszczony baleron, a wokół niego wcześniej przygotowane kawałki warzyw. Posypujemy ziarnami pieprzu i zalewamy cydrem.
krok 3
Dusimy pod przykryciem przez 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy baleron gotowany w cydrze i lekko studzimy. Warzywa i płyn z gotowania nie będą nam już potrzebne.
krok 4
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C w trybie pieczenia góra-dół lub do 170°C z termoobiegiem. Gdy baleronowa skórka ostygnie odcinamy ją ostrożnie, pozostawiając warstwę tłuszczu. Nacinamy tłuszcz i kładziemy mięso na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Mieszamy musztardę francuską z miodem i taką marynatę rozprowadzamy na całym tłuszczu. Do tego przepisu sprawdzi się też marynata do żeberek. Pieczemy przez 30 minut lub do momentu, aż baleron wolno gotowany w cydrze będzie miękki i przyjemnie zrumieniony.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

