
Bami goreng
- sos sojowy: 125 ml
- czosnek: 2 ząbki
- pieprz kolorowy: 3 g
- filet z kurczaka: 250 g
- olej sezamowy: 15 ml
- olej: 5 ml
- marchewka: 1 szt.
- sałata lodowa: 200 g
- kiełki fasoli mung: 50 g
- makaron chiński: 250 g
- limonka: 0.5 szt.
- imbir: 10 g
- kurkuma: 5 g
- papryka chili: 2 szt.
- orzechy nerkowca: 50 g
- jajka: 4 szt.
- kolendra: 3 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Marynowanie mięsa: kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Z limonki wyciskamy sok. Wszystko wkładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na 10 minut, w tym czasie kilka razy mieszając.
krok 2
Nerkowce: orzechy prażymy na suchej patelni na lekki brąz.
krok 3
Warzywa: marchew obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w bardzo cienkie paski. Sałatę drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Chili przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i bardzo drobno siekamy.
krok 4
Smażenie: do woka lub dużej patelni wlewamy olej sezamowy, rozgrzewamy. Dodajemy kurczaka z marynatą i podsmażamy 5–6 minut. Dokładamy marchew, sałatę, paprykę, kiełki oraz imbir i smażymy, mieszając przez 2 minuty.
krok 5
Makaron: gotujemy go wg zaleceń producenta. Odcedzamy i dodajemy na patelnię, mieszamy.
krok 6
Wykończenie bami goreng: danie doprawiamy kurkumą, pieprzem ew. dodatkowym sosem sojowym. Mieszamy.
krok 7
Jajka: na patelni rozgrzewamy 5 ml oleju, wbijamy jajka i smażymy aż białko się zetnie lub wg własnych preferencji.
krok 8
Serwowanie: kolendrę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Do 4 misek wkładamy makaron, posypujemy orzechami, na wierzchu układamy sadzone jajka, posypujemy kolendrą.

