Reklama

Bananowa chmurka jest wariacją dobrze znanej malinowej chmurki. Jednak tutaj spód stanowią herbatniki, na których układamy banany, te z kolei zalewamy cytrynową galaretką, którą pokrywa warstwa bitej śmietany, zwieńczona prażonymi płatkami migdałowymi. To prosty przepis na słodkie, orzeźwiające i efektowne ciasto bez pieczenia. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na bananową chmurkę.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Do przyrządzania galaretek potrzebujemy 800 ml wrzątku. Przelewamy go do miski, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia (na dnie nie powinno być widać żadnych drobinek). Gotowe odstawiamy do przestudzenia.

    ZjedzPięknie

  • krok 2

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, możemy go spiąć spinaczami, żeby się nie przemieszczał. Na spodzie układamy herbatniki, w razie czego można je przyciąć, żeby wypełniły całą blaszkę.

    ZjedzPięknie

  • krok 3

    Banany obieramy, kroimy je na pół wzdłuż. Kładziemy je na herbatnikach, obok siebie - zostawiamy jak najmniejsze odstępy. Średnio wychodzi od 3 do 5 bananów.

    ZjedzPięknie

  • krok 4

    Zimną śmietankę przelewamy do miski, miksujemy z mascarpone, aż masa stanie się puszysta. Cukier puder wsypujemy jak krem będzie prawie gotowy. Do żelatyny przekładamy trochę kremu i dokładnie mieszamy, potem wlewamy do większej miski i łączymy z bitą śmietaną z mascarpone.

    ZjedzPięknie

  • krok 5

    Banany na herbatnikach zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż całkowicie zastygnie. Potem przekładamy na nią krem śmietanowy i wyrównujemy powierzchnię.

    ZjedzPięknie

  • krok 6

    Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Jak przestygną, posypujemy nimi wierzch bananowej chmurki. Ciasto to można robić z różnymi owocami, najpopularniejsza jest jednak malinowa chmurka z dodatkową warstwą bezową.

    ZjedzPięknie

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama