Bananowa chmurka
- mascarpone: 250 g
- śmietana 30%: 600 ml
- żelatyna: 8 g
- woda: 80 ml
- cukier puder: 36 g
- banany: 5 szt.
- galaretka cytrynowa: 80 g
- herbatniki: 120 g
- płatki migdałowe: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Do przyrządzania galaretek potrzebujemy 800 ml wrzątku. Przelewamy go do miski, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia (na dnie nie powinno być widać żadnych drobinek). Gotowe odstawiamy do przestudzenia.

ZjedzPięknie krok 2
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, możemy go spiąć spinaczami, żeby się nie przemieszczał. Na spodzie układamy herbatniki, w razie czego można je przyciąć, żeby wypełniły całą blaszkę.

ZjedzPięknie krok 3
Banany obieramy, kroimy je na pół wzdłuż. Kładziemy je na herbatnikach, obok siebie - zostawiamy jak najmniejsze odstępy. Średnio wychodzi od 3 do 5 bananów.

ZjedzPięknie krok 4
Zimną śmietankę przelewamy do miski, miksujemy z mascarpone, aż masa stanie się puszysta. Cukier puder wsypujemy jak krem będzie prawie gotowy. Do żelatyny przekładamy trochę kremu i dokładnie mieszamy, potem wlewamy do większej miski i łączymy z bitą śmietaną z mascarpone.

ZjedzPięknie krok 5
Banany na herbatnikach zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż całkowicie zastygnie. Potem przekładamy na nią krem śmietanowy i wyrównujemy powierzchnię.

ZjedzPięknie krok 6
Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Jak przestygną, posypujemy nimi wierzch bananowej chmurki. Ciasto to można robić z różnymi owocami, najpopularniejsza jest jednak malinowa chmurka z dodatkową warstwą bezową.

ZjedzPięknie


