
Placek bananowiec
- jajka: 4 szt.
- sól: 2 g
- cukier puder: 250 g
- mąka pszenna: 150 g
- proszek do pieczenia: 7 g
- galaretka cytrynowa: 280 g
- banany: 8 szt.
- masło: 200 g
- żelatyna: 15 g
- śmietana 36%: 500 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki na biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno z odrobiną soli i cukrem pudrem (70 g). Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.
krok 2
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Prostokątną blachę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 3
Masa na biszkopt: do piany z białek dodajemy żółtka i miksujemy na niskich obrotach. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy dużą drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta. Przelewamy na przygotowaną blachę.
krok 4
Pieczenie: wstawiamy biszkopt do piekarnika na ok. 15–20 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto zrobiło się w środku. Jeśli tak, to wyjmujemy je i odkładamy do przestygnięcia.
krok 5
Galaretka do masy bananowej: w 250 ml gorącej wody rozpuszczamy dwie galaretki cytrynowe (ok. 140 g). Intensywnie mieszamy, żeby nie było grudek, studzimy.
krok 6
Masa bananowa: owoce (5 szt.) obieramy ze skórek i blendujemy z cukrem pudrem (100 g). Roztapiamy masło, studzimy i przekładamy do zblendowanych bananów. Na koniec dodajemy zimną galaretkę (ale jeszcze płynną) i ponownie miksujemy na średnich obrotach. Gdy masa jest gotowa, odstawiamy ją do lodówki na ok. 30 min.
krok 7
Masa śmietankowa: w 125 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na krem z cukrem pudrem (80 g). Dodajemy przestudzoną żelatynę, całość miksujemy na gładką masę, odstawiamy do lodówki na 15 min.
krok 8
Galaretka na wierzch: w 750 ml gorącej wody rozpuszczamy kolejne dwie galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i studzimy.
krok 9
Składanie ciasta: na biszkopt wykładamy masę bananową, a na nią kładziemy krem śmietankowy. Trzy pozostałe banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy na warstwie śmietanowej i przykrywamy tężejącą galaretką cytrynową.
krok 10
Placek bananowiec jest gotowy: odstawiamy go do schłodzenia na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).

