Reklama

Placek bananowiec to pyszne, warstwowe ciasto na biszkoptowym spodzie. Jest mocno owocowe, a do tego zapewnia przyjemne orzeźwienie ciepłą wiosną lub latem. Niewątpliwą zaletą deseru jest to, że świetnie się kroi. Warunkiem jest dobre schłodzenie ciasta w lodówce. Placek z masą bananową warto więc przygotować dzień przed podaniem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Składniki na biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno z odrobiną soli i cukrem pudrem (70 g). Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.

  • krok 2

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Prostokątną blachę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • krok 3

    Masa na biszkopt: do piany z białek dodajemy żółtka i miksujemy na niskich obrotach. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy dużą drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta. Przelewamy na przygotowaną blachę.

  • krok 4

    Pieczenie: wstawiamy biszkopt do piekarnika na ok. 15–20 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto zrobiło się w środku. Jeśli tak, to wyjmujemy je i odkładamy do przestygnięcia.

  • krok 5

    Galaretka do masy bananowej: w 250 ml gorącej wody rozpuszczamy dwie galaretki cytrynowe (ok. 140 g). Intensywnie mieszamy, żeby nie było grudek, studzimy.

  • krok 6

    Masa bananowa: owoce (5 szt.) obieramy ze skórek i blendujemy z cukrem pudrem (100 g). Roztapiamy masło, studzimy i przekładamy do zblendowanych bananów. Na koniec dodajemy zimną galaretkę (ale jeszcze płynną) i ponownie miksujemy na średnich obrotach. Gdy masa jest gotowa, odstawiamy ją do lodówki na ok. 30 min.

  • krok 7

    Masa śmietankowa: w 125 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na krem z cukrem pudrem (80 g). Dodajemy przestudzoną żelatynę, całość miksujemy na gładką masę, odstawiamy do lodówki na 15 min.

  • krok 8

    Galaretka na wierzch: w 750 ml gorącej wody rozpuszczamy kolejne dwie galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i studzimy.

  • krok 9

    Składanie ciasta: na biszkopt wykładamy masę bananową, a na nią kładziemy krem śmietankowy. Trzy pozostałe banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy na warstwie śmietanowej i przykrywamy tężejącą galaretką cytrynową.

  • krok 10

    Placek bananowiec jest gotowy: odstawiamy go do schłodzenia na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).

Porady:

  • Placek bananowiec możemy zrobić także w okrągłej formie – tortownicy o średnicy 26 cm.
  • Należy zwrócić uwagę na to, żeby składniki na masę bananową i śmietanową były dobrze schłodzone. Jeśli będą ciepłe, krem może się zwarzyć.
  • Banany, które będziemy układać na wierzchu ciasta, możemy skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  • Galaretkę cytrynową możemy zastąpić inną, np. o smaku bananowym lub agrestowym.
  • Placek z masą bananową najlepiej smakuje i dobrze się kroi po schłodzeniu. Można go zostawić w lodówce na noc, tylko trzeba przykryć folią aluminiową, żeby nie przeszedł innymi smakami.

Notka redakcyjna:

Placek bananowiec bez pieczenia

Ciasto z masą bananową i galaretką można przygotować również bez pieczenia – na herbatnikach lub biszkoptach. W lżejszej wersji można zrezygnować z masy bananowej:

  • na biszkopty wykładamy krem śmietankowy,
  • układamy plasterki bananów,
  • przykrywamy galaretką cytrynową.

Decydując się na szybką wersję ciasta, warto zwrócić uwagę na skład kupowanych herbatników i biszkoptów. Produkty z dodatkiem oleju palmowego, syropu glukozowo–fruktozowego, emulgatorów i spulchniaczy nie są zdrowe.

Bananowiec z kremem straciatella

To propozycja dla osób, które lubią połączenie bananów z czekoladą. Do kremu śmietankowego dodajemy startą na wiórki czekoladę mleczną, deserową lub gorzką – taką, jaką lubimy najbardziej. Możemy ją także pokroić nożem na małe kawałki, które będą bardziej wyczuwalne w warstwie kremu.

Na proporcje podane w przepisie wystarczy jedna tabliczka czekolady, czyli ok. 100 g.

Placek bananowiec – warianty

Pyszne ciasto z masą bananową, kremem śmietankowym i galaretką można zrobić na innym spodzie, np:

  • na biszkopcie kakaowym – żeby taki zrobić, wystarczy do masy na ciasto dodać 30 g ciemnego kakao,
  • kawowym – do masy na biszkopt dodajemy kawę rozpuszczalną lub mieloną,
  • lub biszkopcie orzechowym – ciasto z mielonymi orzechami włoskimi można zrobić także w wersji bezglutenowej, czyli bez mąki pszennej.

Bez względu na to, który z biszkoptów wybierzemy, warto nasączyć go ponczem, żeby był bardziej wilgotny. Do wyboru są klasyczne rozwiązania, takie jak woda z cytryną, herbata lub kawa. Można zrobić także poncz na bazie alkoholu – z dodatkiem rumu lub likieru o dowolnym smaku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama