
Bánh mi, czyli kanapka po wietnamsku
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- pasztet do smarowania: 1 szt.
- majonez: 4 łyżki stołowe
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- kolendra: 2 gałązki
- ogórek: 1 szt.
- cebula dymka: 2 szt.
- sos sojowy: 1 łyżka stołowa
- ocet winny: 80 ml
- cukier: 75 g
- marchewka: 1 szt.
- mięso mielone wieprzowe: 100 g
- brązowy cukier: 3 łyżeczki
- sos rybny: 3 łyżeczki
- sos sojowy: 2 łyżeczki
- trawa cytrynowa: 1 szczypta
- czosnek: 1 szczypta
- olej: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Na pikle: ocet mieszamy z cukrem, aż ten się rozpuści. Zalewamy , obrana i zestruganą po długości na cieniutkie paski dużą marchewkę, odstawiamy na noc do lodówki.
krok 2
Mięso mieszamy bardzo dokładnie z resztą składników, dzielimy na 4 części, z każdej formujemy owalny kotlecik, smażymy na brązowy kolor na oleju.
krok 3
Bułki przecinamy na pół (najlepiej przypiec je przeciętymi stronami na suchej patelni). Smarujemy pasztetem i majonezem przyprawionym sokiem z cytryny, nakładamy gałązki kolendry, pokrojony wzdłuż plastry ogórka, zamarynowaną marchewkę i usmażone kotleciki, skrapiamy sosem sojowym, posypujemy pokrojoną w talarki dymką. Składamy, dociskamy, podajemy od razu.

