Reklama

Bánh mi, czyli kanapka po wietnamsku to szybka propozycja na przekąskę w trakcie dnia. Listki kolendry nadadzą egzotycznego smaku. Kanapka idealna na lunch do pracy.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na pikle: ocet mieszamy z cukrem, aż ten się rozpuści. Zalewamy , obrana i zestruganą po długości na cieniutkie paski dużą marchewkę, odstawiamy na noc do lodówki.

  • krok 2

    Mięso mieszamy bardzo dokładnie z resztą składników, dzielimy na 4 części, z każdej formujemy owalny kotlecik, smażymy na brązowy kolor na oleju.

  • krok 3

    Bułki przecinamy na pół (najlepiej przypiec je przeciętymi stronami na suchej patelni). Smarujemy pasztetem i majonezem przyprawionym sokiem z cytryny, nakładamy gałązki kolendry, pokrojony wzdłuż plastry ogórka, zamarynowaną marchewkę i usmażone kotleciki, skrapiamy sosem sojowym, posypujemy pokrojoną w talarki dymką. Składamy, dociskamy, podajemy od razu.

Porady:

W przepisie użyty został ocet z białego wina, suszona trawa cytrynowa oraz suszony czosnek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama