Porady:
- Farsz na oryginalną bułgarską banicę przygotowywany jest z sera sirene – słonego twarogu z mleka krowiego, bawolego lub owczego. W smaku podobny jest do bardziej dostępnej w Polsce fety, dlatego ten rodzaj sera znajduje się w składnikach naszego przepisu.
- W zależności od tego, jak bardzo słony jest ser, który dodajemy do farszu, doprawiamy go mniejszą lub większą ilością soli.
- Słowo „banica” w języku starobułgarskim oznacza „zwijać”. Jednak współcześnie można przygotować ją także w inny, łatwiejszy sposób – przekładając płaty ciasta filo serowym farszem.
- Na Bałkanach placek z ciasta filo podawany jest na śniadanie w towarzystwie ajranu – lekko słonego napoju na bazie jogurtu i wody.
- Bułgarska banica świetnie smakuje z kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem.
Notka redakcyjna:
Banica z dodatkami – warianty przepisu
Jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki, do farszu na banicę możemy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano lub zioła prowansalskie. W bardziej rozbudowanej wersji farsz twarogowy przekładany jest szpinakiem, warzywami lub mięsem.
Szpinak i inne dodatki do banicy powinny być wcześniej przesmażone. W przeciwnym wypadku ciasto podczas pieczenia może podejść wodą, w efekcie czego wypiek nie będzie chrupiący.
Banica i inne przysmaki kuchni bułgarskiej
Banica jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych bułgarskich potraw, ale nie jedyną, której warto spróbować. Miłośnikom kuchni bałkańskiej z pewnością posmakuje także:
- tarator – chłodnik z ogórków na bazie kwaśnego mleka,
- sałatka szopska – mieszanka świeżych warzyw posypanych serem sirene,
- sacz – duży talerz grillowanych warzyw i mięs,
- kebabczeta – podłużne, grillowane kotleciki z baraniny lub mięsa wieprzowego,
- czorba – gęsta zupa z fasolą, marchewką, cebulą, pomidorami i opcjonalnie mięsem.
Ciasto filo – nie tylko na banicę
Lekko słone, cienkie i chrupiące ciasto filo można wykorzystać nie tylko w banicy, ale także w innych słodkich lub słonych potrawach. Świetnie smakuje w quiche’ach i tartach – nadziewanych warzywami, mięsem lub owocami. Poniżej najpopularniejsze przepisy z ciastem filo w roli głównej:
- rożki z jabłkami,
- spanakopita – ciasto filo nadziewane szpinakiem i serem feta,
- baklawa – bałkański deser z orzechami i miodem,
- katmer – smażony turecki deser, w oryginalnej wersji przygotowywany z kajmakiem i pistacjami,
- brik – tunezyjski pieróg z jajkiem i tuńczykiem.