
Banoffee pie
- banany: 4 szt.
- masa kajmakowa: 400 g
- śmietana 30%: 300 ml
- gorzka czekolada: 6 kostek
- masło: 100 g
- mąka pszenna: 200 g
- jajka: 1 szt.
- cukier puder: 12 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal458
- tłuszcz27g
- węglowodany46g
- błonnik1g
- białko6g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie ciasta: zimne masło i mąkę umieszczamy w misie robota kuchennego i ucieramy do czasu, aż konsystencja będzie przypominała bułkę tartą. Następnie oddzielamy białko od żółtka. Białko odkładamy na później, a do ciasta dodajemy żółtko. Dosypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżkę bardzo zimnej wody, mieszamy i powtarzamy tę czynność. Przestajemy dodawać wodę w momencie, gdy ciasto połączy się w jedną całość.
krok 2
Wyrabianie i chłodzenie: wyjmujemy ciasto z misy i ugniatamy je dłońmi. Po uzyskaniu gładkiej kuli szczelnie owijamy ją folią spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 minut.
krok 3
Wykładanie ciasta do formy: po upływie 30 minut rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 – 190°C i formę do ciasta smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na delikatnie oprószonej mąką powierzchni, po czym wykładamy nim formę do pieczenia. Fragmenty ciasta, które będą wystawały ponad formę, możemy przyciąć nożyczkami kuchennymi.
krok 4
Podpiekanie: na cieście umieszczamy arkusz papieru do pieczenia, na który wysypujemy fasolkę lub nieugotowany ryż celem dociążenia ciasta. Pieczemy przez 15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
krok 5
Białko jajka: ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie smarujemy nim zimne ciasto.
krok 6
Pieczenie: ponownie wkładamy ciasto do piekarnika, tym razem na 15-20 minut lub do momentu, gdy będzie ono chrupiące, złociste i upieczone. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
krok 7
Masa: banany kroimy w plasterki. Połowę masy kajmakowej (krówkowej) rozsmarowujemy na cieście, układamy na niej kawałki owoców. Smarujemy je resztą kajmaku. Całość wstawiamy do lodówki
krok 8
Dekorowanie: śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy ją na wierzch ciasta. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Banoffee podajemy zaraz po przygotowaniu. W razie konieczności przechowujemy w lodówce.

