Porady:
- Masło, które ucieramy z cukrem pudrem, musi być bardzo miękkie, żeby udało nam się uzyskać puszysty krem. Pamiętajmy także, żeby jajka były w temperaturze pokojowej. Jeśli dodamy je do masła, kiedy są świeżo wyjęte z lodówki, masa się rozwarstwi i będzie przypominać jajecznicę. Jeśli obawiamy się tego kroku, możemy utrzeć jajka z cukrem, a następnie dodać rozpuszczone i przestudzone masło.
- Ciasto wyjmujemy z foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu. W przeciwnym razie baranek wielkanocny może rozpaść się w trakcie wyciągania.
- Forma do pieczenia baranka wielkanocnego to specjalistyczny sprzęt, który nie każdy ma w domu. Można ją jednak kupić bez problemu przez Internet, a przed świętami najprawdopodobniej pojawi się także w dużych sklepach sieciowych. Warto się w nią zaopatrzyć, na pewno przyda się co roku.
- Jeśli baranek wielkanocny nie zniknął w całości podczas jednego posiedzenia przy stole, warto przykryć go folią lub zamknąć w pojemniku z pokrywką, aby zachował świeżość. W przeciwnym razie ciasto szybko wyschnie.
- Zamiast cukru pudru do dekoracji możemy użyć lukru z dodatkiem soku z cytryny.
Notka redakcyjna:
Baranek wielkanocny – przepis na ciasto
W naszym przepisie proponujemy przyrządzenie baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego (ucieranego). Na pewno jest nam znane z tradycyjnego sposobu na puszystą babkę, podobną do brytyjskiego pound cake. Baranek wielkanocny może być też przyrządzony według innej receptury, na przykład na ciasto:
- drożdżowe – zajmuje więcej czasu niż ciasto ucierane, ponieważ musimy je odstawić do wyrośnięcia. Niemniej jednak jest tego warte i z pewnością zachwyci gości. Baranka drożdżowego posypujemy cukrem pudrem. Możemy go też przyrządzić bez formy, ale wymaga to nieco inwencji twórczej. Ślimaczki z ciasta układamy obok siebie w blaszce, formując tułów baranka i kształtujemy głowę z rogami.
- biszkoptowe – równie lekkie i puszyste jak ciasto piaskowe. Użyjmy sprawdzonej receptury, którą wykorzystujemy do pieczenia tortu.
- czekoladowe – baranek wielkanocny zwykle występuje w wersji z cytrynowego ciasta, ale możemy go też przygotować w czekoladowej odsłonie. Wystarczy dodać do masy kilka łyżek kakao i oblać gotowego baranka rozpuszczoną czekoladą.
Spróbujmy także przyrządzić ciasto kruche, z którego możemy wykrajać ciasteczka w kształcie baranków za pomocą specjalnej wycinarki cukierniczej.
Z czego można zrobić baranka wielkanocnego?
Baranek z ciasta to tylko jedna z propozycji na ten efektowny, świąteczny deser. Często spotykane są też wielkanocne baranki z cukru, czekolady lub masła. Przekonajmy się, jak łatwo wykonać taką ozdobę uroczyście nakrytego stołu.
- Baranek wielkanocny z masła – znajdziemy go niemal w każdym sklepie, ale możemy go zrobić również samodzielnie. Wystarczy porządnie schłodzić w lodówce specjalną foremkę i wyłożyć ją przezroczystą folią spożywczą. Następnie wypełniamy formę masłem, dokładnie rozprowadzając je w każdy zakamarek. Zamykamy foremkę i mocno ją dociskamy. Wkładamy ją do lodówki na kilka godzin lub do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy maślanego baranka z formy.
- Baranek cukrowy – w koszykach wielkanocnych często pojawia się również taka figurka i ją też z łatwością możemy odtworzyć w domowym zaciszu. Jak zrobić baranka wielkanocnego z cukru? Potrzebne nam będą żelatyna, odrobina margaryny i ulubiony aromat. Składniki mieszamy i łączymy z cukrem pudrem. Wyrabiamy tak długo, aż masa stanie się plastyczna. Formujemy naszego baranka, a gdy będzie już gotowy, odstawiamy go w suche miejsce na całą dobę, aby stwardniał.
- Baranek z czekolady – choć zwykle kupujemy go w sklepie, łatwo możemy go wyczarować w domu. Jeśli mamy już specjalną foremkę, wystarczy przelać do niej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Można do tego użyć zarówno białej, mlecznej, jaki i deserowej tabliczki. Gotowego baranka warto udekorować np. wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.