Porady:
- Żeby zminimalizować ryzyko powstania zakalca, polecamy wcześniej wyjąć wszystkie składniki z lodówki. Podczas przygotowywania ciasta powinny mieć one temperaturę pokojową.
- Masę na piernik należy miksować jedynie do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie może niepotrzebnie napowietrzyć ciasto.
- Do piernika świątecznego pieczonego z wyprzedzeniem, można dodać odrobinę miodu. Dzięki niemu ciasto zachowa świeżość na dłużej.
- Do pieczenia piernika najlepiej sprawdzą się keksówki – formy o prostokątnym, podłużnym kształcie. Zapewniają równomierne wypiekanie i rumienienie się ciasta. Aluminiowe foremki, warto wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować ich boki masłem i obsypać je mąką. Z kolei z silikonowych łatwiej wyjmuje się ciasto.
- Czas pieczenia ciasta warto kontrolować za pomocą drewnianego patyczka – nakłuwamy nim piekące się ciasto i sprawdzamy, czy po wyjęciu znajdują się na nim resztki masy. Jeżeli tak, to wydłużamy czas pieczenia, aż do uzyskania suchego patyczka.
- Jeśli piernik zacznie pękać to znaczy, że temperatura pieczenia jest za wysoka, wtedy należy zmniejszyć ją o kilka stopni.
- Jeżeli podczas pieczenia wierzch piernika zacznie się za bardzo przypiekać można przykryć go warstwą folii aluminiowej.
- Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy go od razu z piekarnika. Piernik powinien studzić się stopniowo. W tym celu najlepiej zostawić go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na kilkanaście minut.
-
Notka redakcyjna:
Piernik świąteczny
Piernik świąteczny to jedno z tych ciast, które każdy piecze odrobinę inaczej. Można przygotować go w wersji dojrzewającej, czekoladowej, z makiem, a nawet wegańskiej. Jednak, jeśli nie możemy pozwolić sobie na dłuższy pobyt w kuchni warto postawić na najprostszą, sprawdzoną recepturę. Przepis na prosty piernik można z powodzeniem urozmaicić, dodając do niego bakalie lub orzechy. Trzeba tylko pamiętać, żeby obtoczyć je wcześniej w mące, dzięki temu unikniemy zakalca, a całość wyjdzie naprawdę pysznie.
Jak udekorować piernik?
Świąteczny piernik to ozdoba każdego wigilijnego stołu. Nawet jeśli przygotowujecie piernik na szybko, warto zadbać o jego wizualną stronę. W najprostszy sposób można ozdobić go, oblewając ciasto polewą czekoladową lub kakaową, czy też klasycznym lukrem. Pracę zdecydowanie ułatwi specjalna kratka do studzenia wypieków – wystarczy postawić pod nią talerz, a nadmiar polewy spłynie właśnie na niego. A do tego piernik będzie równomiernie pokryty.
Łatwy piernik przekładany - przepis
Piernik świąteczny można przygotować również w wersji przekładanej, a tak zmodyfikowany przepis sprawi, że ciasto będzie prezentowało się jeszcze lepiej. W takim przypadku z masy można pominąć dodatek powideł śliwkowych, bo zostaną do użyte do przełożenia ciasta. Po wystudzeniu piernik należy pokroić na trzy równe blaty i za pomocą łyżki lub szpatułki równomiernie rozprowadzić po nich nadzienie. Zamiast klasycznych powideł do przekładania piernika możecie również użyć dżem z pomarańczy, wiśni lub gruszek.