
Bardzo szybkie faworki
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- masło: 30 g
- mąka: 350 g
- smalec: 4 łyżki stołowe
- żółtko: 3 szt.
- jajka: 1 szt.
- kwaśna śmietana: 100 g
- ocet: 1 łyżka stołowa
- spirytus: 1 łyżka stołowa
- olej: 5 łyżek stołowych
- cukier puder: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Faworki-przepis na bardzo szybkie ciasto:
Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto na faworki. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniutko je rozwałkować i nożem wykrawać długie prostokąty. Następnie należy nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstały środek i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Potem faworki należy posypać cukrem pudrem. Faworki podczas pieczenia powinny zacząć bąbelkować. Aby tak się stało powinny być bardzo cieniutko rozwałkowane.

