Reklama

Barszcz czerwony na zakwasie jest o wiele bardziej aromatyczny i intensywny w smaku niż ten gotowany tylko na burakach. W wersji czystej może być podawany na wigilijnym stole, wystarczy dodać do niego uszka lub nalać do kubeczków i popijać nim paszteciki. Warto robić go również na codzienne obiady i inne uroczyste okazje. Polecamy sprawdzony przepis na tradycyjny barszcz czerwony na zakwasie - tak przygotowywały go nasze babcie.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Suszone grzyby: przekładamy je do miseczki, zalewamy je ciepłą wodą i odstawiamy na 30 minut. Wody nie odlewamy, przelewamy ją razem z grzybami do garnka i gotujemy przez 30 minut. Wywar z grzybów będzie nam jeszcze potrzebny.

  • krok 2

    Warzywa: seler, marchewkę, pietruszkę (bez obierania) kroimy w kostkę. Por obieramy z wierzchnich liści i kroimy w większe plasterki. Z cebuli zdejmujemy łupiny - potrzebna będzie nam tylko połowa - kroimy ją w kostkę.

    foodie.by.bb

  • krok 3

    Wywar: przekładamy je do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez małym ogniu. Odcedzamy warzywa.

    foodie.by.bb

  • krok 4

    Buraki: obieramy je i kroimy w kostkę. Dodajemy je do wywaru. Gotujemy przez 45 minut. Na koniec buraki wyławiamy łyżką cedzakową.

    foodie.by.bb

  • krok 5

    Barszcz czerwony: do wywaru z warzyw i buraków wlewamy 125 ml wody z gotowania grzybów i zakwas buraczany z naszego przepisu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dosypujemy też cukier. Podgrzewamy i mieszamy, do połączenia składników. Trzeba bardzo uważa, żeby nie zagotować barszczu, bo straci swój piękny żywy kolor.

    foodie.by.bb

  • krok 6

    Podanie: barszcz czerwony na zakwasie przelewamy do bulionówek. Można dołożyć do niego uszka z kapustą i grzybami lub przelać do kubków i podawać z pasztecikami.

    foodie.by.bb

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama