Barszcz czerwony na zakwasie
- buraki: 1 kg
- pietruszka: 1 szt.
- marchewka: 1 szt.
- por: 1 szt.
- cebula: 0.5 szt.
- woda: 1 l
- grzyby: 15 g
- zakwas: 300 ml
- liść laurowy: 1 szt.
- ziele angielskie: 2 szt.
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- cukier: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Suszone grzyby: przekładamy je do miseczki, zalewamy je ciepłą wodą i odstawiamy na 30 minut. Wody nie odlewamy, przelewamy ją razem z grzybami do garnka i gotujemy przez 30 minut. Wywar z grzybów będzie nam jeszcze potrzebny.
krok 2
Warzywa: seler, marchewkę, pietruszkę (bez obierania) kroimy w kostkę. Por obieramy z wierzchnich liści i kroimy w większe plasterki. Z cebuli zdejmujemy łupiny - potrzebna będzie nam tylko połowa - kroimy ją w kostkę.

foodie.by.bb krok 3
Wywar: przekładamy je do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez małym ogniu. Odcedzamy warzywa.

foodie.by.bb krok 4
Buraki: obieramy je i kroimy w kostkę. Dodajemy je do wywaru. Gotujemy przez 45 minut. Na koniec buraki wyławiamy łyżką cedzakową.

foodie.by.bb krok 5
Barszcz czerwony: do wywaru z warzyw i buraków wlewamy 125 ml wody z gotowania grzybów i zakwas buraczany z naszego przepisu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dosypujemy też cukier. Podgrzewamy i mieszamy, do połączenia składników. Trzeba bardzo uważa, żeby nie zagotować barszczu, bo straci swój piękny żywy kolor.

foodie.by.bb krok 6
Podanie: barszcz czerwony na zakwasie przelewamy do bulionówek. Można dołożyć do niego uszka z kapustą i grzybami lub przelać do kubków i podawać z pasztecikami.

foodie.by.bb


