Porady:
- Barszcz czerwony zabielany najlepiej serwować w bulionówkach wraz z ziemniakami, skwarkami mięsnymi lub z białą fasolą (ewentualnie z kluskami lanymi). Barszcz czerwony można podawać także z krokietami, a także z uszkami lub z pierogami z mięsem.
- Jeśli chcemy, by nasz barszcz czerwony był nieco bardziej esencjonalny, to możemy dodać do niego zakwas buraczany, który nadaje całości lekko kwaskowatego posmaku i intensywnego, bordowego koloru.
- W naszym przepisie na barszcz czerwony rekomendujemy dodać również ocet spirytusowy 10%, dzięki któremu nasze buraki nie stracą koloru podczas obróbki termicznej. Możemy go zastąpić octem jabłkowym lub zakwasem buraczanym.
Notka redakcyjna:
Domowy barszcz czerwony
Barszcz czerwony to jedna z wizytówek polskiej kuchni, a zarazem danie, po które sięgamy w różnych porach roku. Tradycyjny, domowy barszcz czerwony przygotowany był przez nasze babcie, a przepis na niego przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Taką zupę przygotowuje się obowiązkowo na wywarze drobiowym lub mięsnym (w zależności od preferencji). Niezbędne są również warzywa – oprócz buraków, także czosnek, por, cebula, seler, pietruszka i marchewka. Domowy barszcz czerwony to jednocześnie barszcz czerwony ze świeżych buraków – na ok. 2 litry wywaru potrzeba ok. 1 kg obranych i pokrojonych buraków, które gotujemy do miękkości. Możemy też ewentualnie upiec je w piekarniku – jednakże w takim przypadku skórkę należy zdjąć dopiero po ich przypieczeniu. Świetną opcją jest dodanie do barszczu czerwonego buraczków zasmażanych, które nadają całości charakterystycznego posmaku. Domowy barszcz czerwony możemy zabielić śmietaną lub zsiadłym mlekiem (nie jest to obowiązkowe, ponieważ barszcz czerwony niezabielany jest równie smaczny) i serwować z ziemniakami, skwarkami ze słoniny lub z boczku.
Szybki barszcz czerwony
Barszcz czerwony z buraków ze słoika to świetna opcja dla osób zapracowanych czy entuzjastów szybkiej kuchni. Najlepiej wykorzystać buraczki, które przygotowaliśmy w okresie letnim i zawekowaliśmy w słoikach. Jeśli jednak takich nie mamy, to nic straconego – buraczki w słoiku na barszcz czerwony można znaleźć niemal w każdym sklepie spożywczym. Szybki barszcz czerwony również przygotowujemy na wywarze (mięsnym lub warzywnym) lub ewentualnie na domowej kostce rosołowej. Po ugotowaniu wywaru dodajemy do niego pokrojone w kostkę buraczki ze słoika, gotujemy przez ok. 5 minut, zabielamy śmietaną i doprawiamy octem, a na końcu posypujemy natką pietruszki. Szybki barszcz czerwony to również barszcz czerwony z gotowanych buraków – zasada postępowania jest dokładnie taka sama jak powyżej.
Szybki barszcz czerwony na wigilię
Wigilijny barszcz czerwony zazwyczaj przygotowuje się na domowym zakwasie buraczanym. Jest on niezwykle esencjonalny i funduje intensywne doznania smakowe. Do jego przygotowania niezbędne są również grzyby leśne. Barszcz czerwony na wigilie gotuje się na wywarze warzywnym (jest to postna zupa), następnie dodaje się świeże buraki (obrane i pokrojone) i włoszczyznę, a po ok. godzinie należy odsedzić naszą zupę. Dalej dodaje się grzyby i zakwas buraczany, a także doprawia – solą, pieprzem i odrobiną cukru. Po tym już nie należy zagotowywać barszczu, można go jedynie delikatnie podgrzewać. Warto pamiętać, że wigilijny barszcz czerwony jest barszczem czerwonym niezabielanym.