Porady:
- Do przyrządzenia wywaru na barszcz czerwony z ziemniakami przyda się domowa kostka rosołowa. Powstaje z prawdziwych warzyw, ziół i przypraw, dzięki czemu możemy mieć pewność, że nie zawiera żadnych wzmacniaczy smaku i konserwantów. Można też wykorzystać bulion wołowy lub rosół z kury z niedzielnego obiadu.
- Jak zagęścić barszczyk z ziemniakami? Najlepiej sprawdzi się zawiesina ze śmietany kremówki i mąki pszennej. Należy ją dobrze rozmieszać, żeby nie powstały grudki. Warto wlać ją do zupy przez gęste sitko. Jeśli nie chcemy używać nabiału, możemy połączyć mąkę z niewielką ilością zimnej wody. Tradycyjnym wariantem tego dania jest również barszcz czerwony czysty, który nie potrzebuje zabielenia ani zagęszczania.
- Sok z cytryny możemy zastąpić innym kwaskowym elementem. Sprawdzi się na przykład ocet winny lub jabłkowy. Jeśli nie mamy w domu żadnego z tych składników, doprawmy barszcz czerwony zabielany z ziemniakami za pomocą kwasku cytrynowego.
- Polecamy podanie zupy z purée ze smakowitą okrasą z boczku i cebulki, ale można też zrobić barszcz czerwony z ziemniakami w kostkę. W garnku mogą też wylądować inne warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, pietruszka i seler.
Notka redakcyjna:
Barszcz czerwony z ziemniakami – warianty
Szybki barszcz czerwony z ziemniakami to niedrogie i łatwe w przygotowaniu danie, które doskonale syci i rozgrzewa w chłodne dni. Można zrobić je na wywarze z żeberek i dorzucić do niego kiełbasę lub boczek, ale równie dobra będzie jego lżejsza wersja – na bulionie warzywnym. Poza tym istnieje wiele dodatków, którymi da się urozmaicić tę prostą zupę. Warto wypróbować na przykład:
- barszcz czerwony z ziemniakami i fasolą – często dodaje się do niego także kapustę i kabaczek, a czasem grzyby i mięso wołowe lub wieprzowe. W tradycyjnych przepiśnikach znajdziemy ten wariant jako barszcz czernihowski lub barszcz ukraiński z ziemniakami. Najlepiej nadaje się do niego fasola jaś, choć można też pokusić się o własne interpretacje i wykorzystać inne ziarna, na przykład czerwone lub czarne.
- barszcz czerwony na zakwasie – baza z kiszonych z buraków ćwikłowych nie tylko sprawia, że zupa ma głęboki smak, ale jest także doskonałym źródłem pożytecznych bakterii probiotycznych. Domowy zakwas buraczany jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku ani trudno dostępnych składników, choć trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo proces fermentacji trwa kilka dni.
- barszczyk czerwony z ziemniakami i jajkiem – gotowanym na twardo lub sadzonym. Świetnie pasuje szczególnie do zupy na zakwasie. Koniecznie trzeba przyozdobić ją świeżym koperkiem lub natką pietruszki. To doskonały pomysł na rozgrzewający obiad z porcją białka.
Czym doprawić barszcz z ziemniakami?
Prosty przepis na barszcz czerwony z ziemniakami zawiera cztery podstawowe przyprawy. Są to liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i czosnek. Te tradycyjne dodatki do aromatycznej zupy o pięknej, rubinowej barwie oferują ziołowy, korzenny i lekko pikantny smak. W garnku nie powinno oczywiście zabraknąć czarnego pieprzu, najlepiej zmielonego tuż przed użyciem, żeby zachował cały swój aromat. Barszcz czerwony domowy lubi też takie przyprawy i zioła jak:
- kminek,
- lubczyk,
- jałowiec,
- cząber ogrodowy,
- koperek,
- natka pietruszki.
Czasem przyda się także szczypta cukru, która pomoże podkreślić smak buraków i uwydatni aromat czosnku i ziół. Niektórzy decydują się na skorzystanie z koncentratu barszczu, który zawiera już wszystkie niezbędne przyprawy. Można dolać go do zupy pod koniec gotowania, żeby zbalansować smak dania.