
Barszcz biały wielkanocny
- cebula: 1 szt.
- kiełbasa: 300 g
- boczek wędzony: 300 g
- czosnek: 3 ząbki
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 5 szt.
- zakwas: 500 ml
- jajka: 2 szt.
- śmietana 30%: 150 ml
- mąka: 30 g
- tarty chrzan: 75 g
- majeranek: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku: cebulę w łupinach opiekamy na palniku lub w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 15–20 min.
krok 2
Wywar na barszcz biały: do dużego garnka wlewamy 2 l zimnej wody. Wrzucamy opieczoną cebulę, kiełbasę, boczek i czosnek w ząbkach. Wstawiamy do zagotowania. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
krok 3
Krojenie kiełbasy i boczku: po ok. 15 min od zagotowania wyjmujemy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki (w plasterki lub kostkę). Pokrojone wrzucamy z powrotem do zupy.
krok 4
Zakwas: wlewamy do barszczu, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 min.
krok 5
Jajka: w osobnym garnku gotujemy je na twardo przez 8 min od momentu wrzenia wody. Wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miski. Białka kroimy w kostkę.
krok 6
Zagęszczanie barszczu: żółtka ucieramy ze śmietaną i mąką. Następnie dodajemy do nich ok. 50 ml gorącego wywaru. Mieszamy, przelewamy do zupy i ponownie mieszamy całość. Gotujemy przez 5 min i zdejmujemy z kuchenki.
krok 7
Dodatki: barszcz biały wielkanocny doprawiamy solą, pieprzem i tartym chrzanem. Podajemy z pokrojonym w kostkę białkiem, posypujemy majerankiem.

