
Bataty faszerowane botwinką i sałatką
- bataty (słodkie ziemniaki): 6 szt.
- masło: 30 g
- sól: 1 łyżeczka
- szalotka: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- olej: 1 łyżka stołowa
- botwina: 250 g
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- pomidorki koktajlowe: 250 g
- czerwona cebula: 1 szt.
- zielona papryka: 1 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- awokado: 1 szt.
- ocet winny: 3 łyżki stołowe
- sok z cytryny: 3 łyżki stołowe
- musztarda: 0.5 łyżeczki
- miód: 0.5 łyżeczki
- oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
- kwaśna śmietana: 300 g
- śmietana 30%: 100 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Przygotowujemy duże kawałki folii aluminiowej, smarujemy je masłem, posypujemy solą i zawijamy w nie bataty, które następnie pieczemy przez 30–40 min.

krok 2
Rozgrzewamy grill. Szalotkę i czosnek szklimy na oleju, dokładamy łodyżki botwinki, smażymy 2–3 min, następnie dodajemy liście. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

krok 3
Pomidorki, cebulę, papryki i awokado mieszamy z sosem z octu, soku z cytryny, musztardy, soli, pieprzu, miodu i oliwy. wstępnie upieczone bataty w folii kładziemy na 10 min. wokół żaru grilla węglowego i od czasu do czasu obracamy je.

krok 4
Śmietanę łączymy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Otwieramy folię, rozchylamy bataty. Napełniamy botwiną lub sałatką, albo jednym i drugim. Podajemy z dipem śmietanowym.


