Porady:
- Batony owsiane przygotowujemy z nienamoczonych płatków owsianych.
- Do batonów można dodać inne, lubiane dodatki, np. ryż preparowany, pistacje, kawałki czekolady, czy suszone owoce.
- Jeśli zależy nam, aby przygotować zdrowe batony owsiane, wybierzmy płatki owsiane górskie. Płatki błyskawiczne są w większym stopniu przetworzone, przez co znajduje się w nich mniej cennych minerałów.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić batoniki z płatków owsianych?
Zdrowe batony owsiane to nie lada gratka dla fanów słodkości! Są pyszne, ale i równie zdrowe. Przygotowanie masy na batony z płatków owsianych jest całkiem proste. Bazę stanowią bogate w dobre tłuszcze orzechy i bakalie oraz pełne błonnika płatki owsiane. Batony owsiane pieczone nie rozpadają się dzięki zmiksowanemu bananowi i masłu migdałowemu. Z masy formujemy paluszki i pieczemy. Przepis jest idealny dla wegan i osób nietolerujących laktozy. Baton owsiany to przekąska lubiana przez dorosłych, sportowców i dzieci!
Zdrowe batony owsiane
Nie ma co owijać w bawełnę – batoniki owsiane to słodka przekąska, którą możemy prawie bezkarnie podjadać. Orzechy zapewnią porcję białka roślinnego i potrzebnych nam tłuszczy. Podobnych składników dostarczy nam pyszne masło orzechowe. Płatki owsiane są źródłem błonnika, dzięki któremu szybciej poczujemy się najedzeni, a nasze jelita będą sprawniej pracować.
Pyszne batoniki owsiane można przygotować na różne sposoby. Istnieją zarówno przepisy na batony owsiane pieczone, np. batony fit, jak i na batony owsiane bez pieczenia. Batoniki mogą być RAW – to popularne ostatnio hasło oznacza tyle, że przekąska była przygotowana bez stosowania wysokiej temperatury, wyłącznie z naturalnych składników. My polecamy nasz przepis na wegańskie batony RAW.