Reklama

Batony bez pieczenia to zdrowa i pyszna przekąska lub deser. Naturalnie słodkie i bogate w zdrowe tłuszcze oraz witaminy, są dobrą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy.

Składniki:

1 szklanka migdałów
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
1 szklanka daktyli
1/2 szklanki żurawiny
1/2 szklanki sezamu ciemny i jasny
1/2 szklanki rodzynek
kilka kawałków suszonego mango (można pominąć)

Kroki przygotowania:

Połowę mieszanki pestek i orzechów przerabiamy na masło (długo miksujemy w blenderze z ostrzem w kształcie litry S)
apołowę miksujemy na drobne kawałki (tak
aby w batonach było coś chrupkiego). Suszone owoce blendujemy na drobne kawałki
daktyle miksujemy na pastę z dodatkiem 4-8 łyżek wody. Mieszamy wszystko razem i ugniatamy na jednolitą masę. Jak masa za bardzo się rozpada to trzeba dorzucić trochę zmiksowanych
rozmoczonych daktyli. Lub po prostu dodać 1-3 łyżek wody. Papier do pieczenia kładziemy na drewnianej desce, posypujemy go amarantusem
wykładamy masę i ją również posypujemy amarantusem. Przykrywamy papierem do pieczenia i wałkujemy. Zostawiamy na 2-3 godziny w lodówce. Po 2-3 godzinach (lub całej nocy) kroimy masę na batoniki. Z masy można też przygotować cukierki. Małe kulki masy obtaczamy w amarantusie. Aby batony były jeszcze zdrowsze
migdały moczymy przez 12-24 h w wodzie i zdejmujemy z nich skórkę. Moczenie migdałów zwiększa przyswajalność ich cennych składników. Choć prażone są smaczniejsze - lepiej jeść je surowe. Wysoka temperatura niszczy wszystko co najlepsze i najzdrowsze w migdałach.Przepis: Agnieszka Siwińska

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama