Reklama

Całe listki bazylii w oliwie z czosnkiem i papryką będą pyszne do makaronu. Wyśmienite jako podstawa do sosu pesto, dodatek do pomidorów i mozzarelli. Olej bazyliowy będzie znakomity do dressingów.

Składniki:

pęczek świeżej bazylii
papryczka chili
4 ząbki czosnku
1/2 l oleju słonecznikowego

Kroki przygotowania:

■ Całe listki bazylii w oliwie z czosnkiem i papryką będą pyszne do makaronu. Wyśmienite jako podstawa do sosu pesto, dodatek do pomidorów i mozzarelli. Olej bazyliowy będzie znakomity do dressingów.
■ Pęczek świeżej bazylii umyć, osuszyć. Listki oderwać od łodyżek. Papryczkę chili umyć, osuszyć. Cztery ząbki czosnku obrać.
■ Bazylię, papryczkę chili i czosnek włożyć do słoika (niezbyt ciasno). Zalać 1/2 l oleju słonecznikowego. Potrząsnąć słoikiem, aby olej całkowicie pokrył zioła. Dokładnie zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama