
Beignets
- mąka pszenna: 415 g
- mleko: 220 ml
- drożdże: 7 g
- jajka: 1 szt.
- masło: 55 g
- cukier: 45
- sól: 4 g
- olej: 500 ml
- cukier puder: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Podgrzewanie: masło roztapiamy, studzimy. Mleko lekko podgrzewamy.
krok 2
Suche składniki: do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, cukier oraz sól. Mieszamy.
krok 3
Składniki mokre: dodajemy rozbite jajka, letnie mleko oraz przestudzone masło.
krok 4
Wyrabianie: beignets wyrabiamy przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Robimy to ok. 6 minut, aż ciasto będzie jednolite, ale nie bardzo gęste.
krok 5
Wyrastanie: naczynie przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zajmuje to zazwyczaj 1–2 godziny.
krok 6
Krojenie: wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką, chwilkę wyrabiamy i rozwałkowujemy w kwadrat o grubości ok. 1 cm. Kroimy na niewielkie kwadraty lub prostokąty o wymiarach np. 5x5 cm lub mniejsze. Wykrojone ciasto układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
krok 7
Smażenie: tłuszcz rozgrzewamy w głębokiej patelni lub szerokim rondlu do temp. 180°C. Beignets smażymy partiami po około 2 minuty z każdej ze stron. Usmażone wyciągamy łyżką cedzakową i odkładamy na papier kuchenny – do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
krok 8
Wykończenie: ciepłe pączki otaczamy w cukrze pudrze.

