
Wegański bekon kokosowy
Przejdź do składników
- płatki kokosowe: 4 łyżki stołowe
- sos sojowy: 1 łyżeczka
- olej: 1 łyżeczka
- syrop klonowy: 0.5 łyżeczki
- papryka wędzona: 1 łyżeczka
- papryka ostra: 0.5 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. W szklance mieszamy sos sojowy, olej, syrop klonowy i przyprawy. Następnie dodajemy do płatków kokosowych przygotowaną marynatę i mieszamy aż równo pokryje wszystkie płatki. Następnie rozkładamy płatki kokosowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 7-10 minut. Co jakiś czas mieszamy uważając, żeby „bekon” się nie przypalił. Potem studzimy. Płatki przesypujemy do słoika i przechowujemy szczelnie zamknięte. Wegański bekon kokosowy używamy do posypywania ulubionej sałatki lub zupy.


