
Belgian waffles – gofry belgijskie
- mąka pszenna: 250 g
- drożdże: 8 g
- cukier: 25 g
- sól: 3 g
- masło: 85 g
- jajka: 2 szt.
- mleko: 340 ml
- ekstrakt waniliowy: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Masło roztapiamy w mleku na kuchence lub w mikrofali i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Ciasto na gofry: w jednej misce łączymy suche składniki, czyli mąkę, drożdże, cukier i sól. Jajka roztrzepujemy i dolewamy wraz z ekstraktem waniliowym do ostudzonego, ale jeszcze ciepłego mleka z masłem. Miksturę dodajemy do miski z mąką i wszystkie składniki dokładnie łączymy. Możemy to zrobić za pomocą miksera lub wymieszać łopatką tak, żeby nie pozostawić grudek.
krok 3
Wyrastanie: ciasto na belgian waffles przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. W przeciwieństwie do innych ciast drożdżowych nie potrzebuje ono dłużej „pracować”. Możemy je także wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 30–40°C. Kiedy podwoi swoją objętość, możemy się zabrać do pieczenia gofrów.
krok 4
Pieczenie: ciasto nakładamy łyżką lub gałkownicą do lodów na środek płyty rozgrzanej gofrownicy. To, jak długo pieką się gofry, zależy od mocy naszego urządzenia. Może to potrwać do 10 minut. Kiedy będą już złociste i chrupiące, wyjmujemy je i studzimy na kratce cukierniczej.

