
Bellini - koktajl brzoskwiniowy
- brzoskwinie: 100 g
- wino musujące: 500 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki wcześniej należy dobrze schłodzić w lodówce.
krok 2
Brzoskwinie (wybieramy jak najbardziej miękkie i dojrzałe) myjemy, osuszamy, kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Odkrawamy dwa niewielkie plasterki i odkładamy je na bok (posłużą nam do dekoracji). Jeżeli nie mamy dostępu do świeżych brzoskwiń, możemy zastąpić je tymi z puszki.
krok 3
Resztę brzoskwini umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy szklankę białego musującego wina (najlepsze będzie prosseco, możemy je także zastąpić szampanem) i dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładkie puree. Następnie dolewamy pozostałe wino i ponownie miksujemy.
krok 4
Bellini przelewamy do wysokich kieliszków lub szklanek (możemy je wcześniej dodatkowo schłodzić w lodówce – drink pozostanie dłużej zimny), a brzeg dekorujemy plasterkami brzoskwini. Warto również wrzucić kawałki owoców do środka koktajlu, co sprawi, że będzie wyglądał jeszcze bardziej apetycznie.

