
Beza kokosowa
- wiórki kokosowe: 150 g
- białko jaja: 4 szt.
- cukier drobny: 240 g
- mąka ziemniaczana: 25 g
- płatki kokosowe: 20 g
- biała czekolada: 50 g
- mascarpone: 250 g
- śmietana 36%: 400 ml
- cukier puder: 15 g
- likier kokosowy: 60 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: nagrzewamy go do 130°C.
krok 2
Wiórki kokosowe: 100 g rozdrabniamy pulsacyjnie w blenderze przez ok. 1 minutę.
krok 3
Beza kokosowa: białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie bardzo gęsta i lśniąca.
krok 4
Dodatki: dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz zmielone wiórki kokosowe. Całość delikatnie mieszamy.
krok 5
Formowanie bezy: dwie blaszki z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Od odrysowujemy od talerza 2 okręgi o średnicy ok. 25 centymetrów. Masę rozkładamy w okręgach. Możemy przełożyć ją do worka cukierniczego i wycisnąć fantazyjne wzory.
krok 6
Suszenie bezy: blaszki wkładamy na drugi i czwarty poziom piekarnika i pieczemy z funkcją termoobiegu przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 90°C i suszymy jeszcze 1,5 godziny. Piekarnik wyłączamy, drzwiczki uchylamy, a bezy studzimy.
krok 7
Czekolada: 50 g roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
krok 8
Krem: mascarpone i śmietankę 36% przekładamy do misy miksera i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując, delikatnie wlewamy chłodną czekoladę. Do ubitej masy wsypujemy 50 g wiórków kokosowych i wlewamy likier malibu. Mieszamy.
krok 9
Składanie: pierwszy blat układamy na paterze. Smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugą bezą i wykładamy resztę kremu, rozsmarowujemy równo, posypujemy płatkami kokosa. Wkładamy do lodówki.

