Reklama

Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym to propozycja na słodki podwieczorek z sezonowymi owocami. Dodatek orzechów nadaje ciastu większej chrupkości. Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym sprawdzi się idealnie na rodzinne spotkania.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Białka wlewamy do idealnie czystej miski. Ubijamy sztywną pianę mikserem ustawionym na średnią prędkość. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy cukier i sól. Przestawiamy mikser na najwyższe obroty i miksujemy jeszcze 7–8 min, aż masa będzie biała i błyszcząca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, masę bezową wykładamy na blachę, formując prostokąt wielkości kartki A4. Wstawiamy na 1 godz. do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C.

  • krok 2

    Równocześnie wstawiamy do piekarnika blachę z orzechami laskowymi. Powinny się prażyć ok. 1 godz. Gruszki osączamy, zachowując połowę syropu. Przecinamy je wzdłuż na plastry. Syrop wlewamy do rondelka, dodajemy imbir i podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Bezę i orzechy wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

  • krok 3

    Bezę przekładamy na deskę lub płaski półmisek. Śmietanę ubijamy z przesianym cukrem pudrem i wanilią. Uprażone orzechy tłuczemy w ściereczce kuchennej. Połową orzechów posypujemy bezę, nakładamy na nie połowę ubitej śmietany i (cienkim strumieniem) polewamy sosem czekoladowym. Na tym równomiernie rozkładamy plastry gruszek, przykrywamy resztą bitej śmietany i ponownie polewamy sosem czekoladowym. Posypujemy resztą orzechów i skórką startą z pomarańczy. Podajemy od razu.

Porady:

Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym zawiera w przepisie:

  • gruszki w syropie, ze słoika lub puszki
  • 2 kawałki korzenia imbiru, pokrojone w plasterki
  • miąższ z jednej laski wanilii
  • skórka otarta z pomarańczy

Notka redakcyjna:

Przygotowując bezę pamiętaj o:

  • ubijaniu białek w temperaturze pokojowej
  • stopniowo dodawaj cukier
  • mąka kukurydziana działa jak spoiwo
  • cukier usztywnia pianę
  • tym, że beza jest suszona
  • przygotowaniu kremu z bitej śmietany tzw. chantilly, wraz z dodatkiem kwaśnych owoców będzie idealnie smakować z bardzo słodką bezę
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama