
Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym
- białko jaja: 4 szt.
- cukier puder: 200 g
- sól: 1 szczypta
- orzechy laskowe: 100 g
- gruszki: 400 g
- korzeń imbiru: 6 plasterków
- gorzka czekolada: 200 g
- śmietana 30%: 400 ml
- cukier puder: 50 g
- wanilia: 1 szt.
- skórka pomarańczowa: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Białka wlewamy do idealnie czystej miski. Ubijamy sztywną pianę mikserem ustawionym na średnią prędkość. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy cukier i sól. Przestawiamy mikser na najwyższe obroty i miksujemy jeszcze 7–8 min, aż masa będzie biała i błyszcząca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, masę bezową wykładamy na blachę, formując prostokąt wielkości kartki A4. Wstawiamy na 1 godz. do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C.

krok 2
Równocześnie wstawiamy do piekarnika blachę z orzechami laskowymi. Powinny się prażyć ok. 1 godz. Gruszki osączamy, zachowując połowę syropu. Przecinamy je wzdłuż na plastry. Syrop wlewamy do rondelka, dodajemy imbir i podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Bezę i orzechy wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

krok 3
Bezę przekładamy na deskę lub płaski półmisek. Śmietanę ubijamy z przesianym cukrem pudrem i wanilią. Uprażone orzechy tłuczemy w ściereczce kuchennej. Połową orzechów posypujemy bezę, nakładamy na nie połowę ubitej śmietany i (cienkim strumieniem) polewamy sosem czekoladowym. Na tym równomiernie rozkładamy plastry gruszek, przykrywamy resztą bitej śmietany i ponownie polewamy sosem czekoladowym. Posypujemy resztą orzechów i skórką startą z pomarańczy. Podajemy od razu.


