Porady:
- W czasie fermentacji szampan z kwiatów czarnego bzu traci na słodyczy, a zyskuje na zawartości alkoholu. Im dłużej będzie leżakował, tym bardziej wytrawny produkt otrzymamy. Jeśli chcemy, żeby napój z bzu był odpowiedni dla dzieci, podajmy go, jak tylko zacznie bąbelkować. Będzie się wtedy przyjemnie pienił, ale z pewnością nikomu nie zawróci w głowie.
- Najlepiej użyć cytryny ekologicznej. Mamy wtedy pewność, że nie była poddana opryskom chemicznym ani działaniu pestycydów. Dla wzmocnienia smaku proponujemy dosypanie kwasku cytrynowego, ale można także wykorzystać naturalny ocet jabłkowy. Niektórzy dodają do nastawu ekologiczne rodzynki, które wspierają proces fermentacji.
- Szampan z kwiatów bzu czarnego uzyska piękny, cytrynowy kolor, jeśli dodamy do niego żółty barwnik spożywczy.
- Cukier możemy zastąpić miodem. Pamiętajmy jednak, żeby nie dodawać go do gotującej się wody. Traci on swoje właściwości w temperaturze wyższej niż 60°C.
- Kwiaty czarnego bzu pojawiają się na krzewach pod koniec maja i w czerwcu. Najlepiej zbierać je rano, z terenów oddalonych od dróg i pól uprawnych. Nie należy ich myć, ponieważ stracą wtedy pyłek, który zawiera dzikie drożdże niezbędne do fermentacji.
- Szampan możemy po przefiltrowaniu przelać do plastikowych butelek po wodzie sodowej. Kiedy zauważymy, że mocno pęcznieją, musimy uwolnić nagromadzony w procesie fermentacji gaz.
- Jeśli minie kilka dni, a napój nie zaczął jeszcze „pracować”, to oznacza, że kwiaty bzu nie miały wystarczającej ilości pyłku. Warto wtedy udać się do sklepu, zakupić drożdże i dodać je do maceratu.
- Szampan z kwiatów czarnego bzu, podobnie jak tradycyjne wino musujące, najlepiej podawać schłodzony lub z kostkami lodu, w wysokim kieliszku lub czarce.
Notka redakcyjna:
Szampan z kwiatów czarnego bzu i inne przetwory
Kwiaty dzikiego bzu zaczynają się pojawiać pod koniec maja i to właśnie wtedy nadchodzi najlepszy czas na przyrządzanie różnych napojów na bazie tej aromatycznej rośliny. Gazowana lemoniada z kwiatów bzu to niezwykle ciekawy i efektowny pomysł na wykorzystanie śnieżnobiałych baldachów, ale wczesnym latem warto rozpocząć także produkcję takich napojów jak:
- nalewka z kwiatów czarnego bzu – nie tylko wybornie smakuje, ale także ma moc witamin i właściwości zdrowotnych. Zrobienie jej zajmie około 3 miesięcy.
- cydr z kwiatami czarnego bzu – czyli alkoholowy napój na bazie jabłek z dodatkiem naparu z bzu, który nadaje mu ciekawy, kwiatowy aromat.
- wino z czarnego bzu – chociaż najczęściej wykorzystywanym produktem są owoce, możliwe jest także zrobienie białego wina na bazie kwiatów. Ma ono ciekawy, muszkatowy aromat. Można się nim cieszyć już po 3 miesiącach.
Właściwości kwiatów dzikiego bzu
Szampan z kwiatów czarnego bzu nie tylko przyjemnie łaskocze podniebienie i orzeźwia w upalne dni, ale ma także cenne właściwości zdrowotne. Domowe fermentowane przetwory pobudzają układ trawienny i pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu wzmacniają odporność całego organizmu.
Dawniej z kwiatów czarnego bzu robiono przede wszystkim napary i herbatki, które mają silne właściwości napotne i wykrztuśne, pomagają zbić gorączkę oraz łagodzą podrażnienia i uszkodzenia błon śluzowych. Świetnym remedium na przeziębienia jest gęsty syrop z kwiatów czarnego bzu. To dobra alternatywa dla sklepowego produktu. Smakuje doskonale zarówno w orzeźwiającej lemoniadzie, jak i rozgrzewającej zimowej herbatce.
Kwiaty bzu są bogate w witaminę C i kwercetynę. Picie przyrządzonych na nich napojów przyczynia się więc do wzmocnienia ścianek naczyń krwionośnych, co zapobiega występowaniu pajączków na skórze.