Porady:
- Do szarlotki wybierzcie kwaśne jabłka, takie jak antonówki lub szara reneta.
- Szarlotka bezglutenowa bez cukru? Zamiast białego cukru możecie użyć erytrolu.
- Jabłka wyjdą smaczne również z miodem, cukrem trzcinowym lub waniliowym.
- Mąkę kukurydzianą można zastąpić jaglaną, migdałową lub gryczaną w tej samej gramaturze, a skrobię ziemniaczaną – skrobią kukurydzianą.
- Jabłecznik bezglutenowy wyjdzie równie pyszny w wersji wegańskiej. Zamiast masła możecie użyć zimnego oleju kokosowego.
- Nie musicie wyrabiać ciasta ręcznie – tak samo dobrze sprawdza się mikser z hakami do kruchego ciasta.
- Proporcje podane w przepisie będą odpowiednie również na szarlotkę bezglutenową w blasze kwadratowej o wymiarach 24×24 cm.
Notka redakcyjna:
Bezglutenowa szarlotka z bezą
Podobnie jak klasyczna, także i szarlotka bezglutenowa dobrze smakuje z bezą. Białka ubite na sztywno z cukrem należy nałożyć na ciasto 10 min przed końcem pieczenia. W ten sposób utworzy się pyszna i słodka pianka.
Szarlotka w każdej wersji najlepsza jest na ciepło. Jednak świeżo wyjęta z piekarnika będzie się rozpadać nawet przy bardzo ostrożnych próbach krojenia jej na porcje. Dlatego możecie spokojnie poczekać, aż ostygnie i wtedy pokroić ją na kawałki, a przed podaniem wkładać na 1 min do mikrofalówki.
Bezglutenowa szarlotka bez pieczenia
Szarlotkę bez glutenu i bez pieczenia możecie zrobić na bazie orzechów i daktyli. Mieszankę bakalii należy wcześniej namoczyć w wodzie – nawet na całą noc – a następnie trzeba je zmiksować, najlepiej w blenderze na lepką masę.
Kruszonkę można zrobić ze zmiksowanych orzechów włoskich, laskowych, migdałów, miodu, oleju kokosowego i cynamonu. Co prawda ciasto nie wymaga pieczenia, jednak potrzebuje więcej składników i czasu. Czy warto? Jak najbardziej, bo to prawdziwa porcja zdrowia.
Dodatki do szarlotki bezglutenowej
- Orzechy laskowe – można je dodać w całości do jabłek lub zmielone do ciasta.
- Budyń – aby ciasto wyglądało estetycznie i nie rozpadało się podczas krojenia, budyń wyłóżcie na jabłka i dopiero na wierzch posypcie kruszonką.
- Rodzynki lub żurawina – dodane do jabłek zwiększą naturalną słodycz ciasta, a w przypadku żurawiny – delikatnie podniosą kwasowość, zapewniając także solidną porcję witaminy C.
- Migdały – wyglądają efektownie rozsypane na kruszonce i delikatnie podprażone w piekarniku. Żeby takie były, należy je położyć na wierzch ciasta 10 min przed końcem pieczenia.