Reklama

Bezglutenowe ciasto cytrynowe wiele zawdzięcza zaskakującemu składnikowi, jakim jest purée ziemniaczane. Dzięki niemu ten wyjątkowy wypiek jest miękki i wilgotny. Do ucieranej masy maślanej o cytrusowym zapachu dodaje się też mielone migdały. Deser wieńczy kwaskowy lukier, który apetycznie spływa po krawędziach. Szybkie bezglutenowe ciasto cytrynowe posmakuje nie tylko osobom z nietolerancją pokarmową.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal514
  • tłuszcz36g
  • tłuszcz nasycony2g
  • węglowodany41g
  • cukry35g
  • błonnik2g
  • białko9g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg). Natłuszczamy i wykładamy pergaminem głęboką, okrągłą formę do ciasta o średnicy 20 cm. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na jednolite purée, najlepiej za pomocą praski. Ścieramy skórkę z 3 cytryn. Z jednej z nich wyciskamy sok. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło.

  • krok 2

    Masa: cukier trzcinowy (najlepiej rozdrobniony, w formie cukru pudru) ucieramy z masłem na jasną i puszystą masę. Następnie wbijamy do niej jajka, jedno po drugim, za każdym razem przez chwilę miksujemy. Dodajemy mielone migdały (jeśli chcemy wyeliminować orzechy z przepisu, możemy je zastąpić polentą lub mąką bezglutenową), wystudzone purée ziemniaczane, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia.

  • krok 3

    Pieczenie: przekładamy masę do formy. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy przez 40–45 minut lub do momentu, aż ciasto się zarumieni, a wykałaczka wbita w jego środek wyjdzie sucha. Po 10 minutach studzenia wyjmujemy je na metalową kratkę cukierniczą.

  • krok 4

    Podanie: mieszamy cukier granulowany z sokiem z cytryny. Powstałą masę wykładamy łyżką na wierzch ciasta. Pozwalamy jej spłynąć po bokach. Całkowicie studzimy ciasto przed krojeniem i podaniem.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama