
Bezglutenowe ciasto cytrynowe
- masło: 200 g
- cukier trzcinowy: 200 g
- jajka: 4 szt.
- mąka migdałowa: 175 g
- ziemniaki gotowane: 250 g
- cytryna: 3 szt.
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- cukier: 4 łyżki stołowe
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal514
- tłuszcz36g
- tłuszcz nasycony2g
- węglowodany41g
- cukry35g
- błonnik2g
- białko9g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg). Natłuszczamy i wykładamy pergaminem głęboką, okrągłą formę do ciasta o średnicy 20 cm. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na jednolite purée, najlepiej za pomocą praski. Ścieramy skórkę z 3 cytryn. Z jednej z nich wyciskamy sok. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło.
krok 2
Masa: cukier trzcinowy (najlepiej rozdrobniony, w formie cukru pudru) ucieramy z masłem na jasną i puszystą masę. Następnie wbijamy do niej jajka, jedno po drugim, za każdym razem przez chwilę miksujemy. Dodajemy mielone migdały (jeśli chcemy wyeliminować orzechy z przepisu, możemy je zastąpić polentą lub mąką bezglutenową), wystudzone purée ziemniaczane, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia.
krok 3
Pieczenie: przekładamy masę do formy. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy przez 40–45 minut lub do momentu, aż ciasto się zarumieni, a wykałaczka wbita w jego środek wyjdzie sucha. Po 10 minutach studzenia wyjmujemy je na metalową kratkę cukierniczą.
krok 4
Podanie: mieszamy cukier granulowany z sokiem z cytryny. Powstałą masę wykładamy łyżką na wierzch ciasta. Pozwalamy jej spłynąć po bokach. Całkowicie studzimy ciasto przed krojeniem i podaniem.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,