Bezglutenowe wegańskie marchewkowe muffiny z mąki gryczanej
Bezglutenowe muffiny marchewkowe to zdrowa wersja pysznego deseru. Przepis jest prosty i niezawodny!
Składniki:
Muffiny:
300 g marchewki
270 g mąki gryczanej
30 g mąki kukurydzianej
100 ml oleju rzepakowego
120 ml mleka roślinnego
50 ml syropu klonowego
100 g ksylitolu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 pomarańcza
1 laska wanilii
80 g orzechów włoskich
szczypta soli Krem:
100g nerkowców
1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
1 łyżka ksylitolu
1 pomarańcza
orzechy do dekoracji
Kroki przygotowania:
MuffinyMarchewkę dokładnie oczyszczamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy skórkę startą z pomarańczy i ziarna z laski wanilii. Orzechy siekamy. W misce mieszamy mąki
ksylitol
cynamon
sodę i sól. W drugiej łączymy składniki mokre: syrop klonowy
mleko
olej
sok wyciśnięty z pomarańczy. Do składników suchych dodajemy mokre
marchewkę
orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek łyżką i pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym na 175 stopni. KremOrzechy nerkowca zalewamy wodą i odstawiamy na 3 godziny
a po tym czasie odsączamy z wody. Dodajemy mleko kokosowe (tylko twardą część
bez płynnej)
ksylitol
skórkę startą z pomarańczy i wszystko blendujemy na gładką masę. Po ostygnięciu babeczek dekorujemy je kremem i orzechami.Przepis nadesłała Dorota Wesołowska


