Bezglutenowy tort czekoladowy to doskonały przepis dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu, ale także tych, którzy wykluczają pszenicę lub zboża ze swojego menu.
Składniki:
Na tortownicę o średnicy ok. 20 cm
6 jajek „zerówek”
180 cukru
180 g gorzkiej czekolady
50 g zmielonych migdałów
200 g konfitury wiśniowej
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru-pudruPolewa
70 ml śmietany kremówki
70 g gorzkiej czekolady
Kroki przygotowania:
Dieta bezglutenowa zyskuje coraz większą popularność. Restrykcyjny jadłospis nie oznacza jednak
że zabraknie w nim słodkości. Tort
inspirowany tradycyjną wersją
jest jeszcze bardziej czekoladowy I delikatny! Ciasto bez pszenicy I krem z bitej śmietany to połączenie idealne. Przepis w sam raz na urodzinową imprezę lub deser do kawy.
Jeśli ciasto jest przeznaczone dla osób z celiakią
warto zwrócić uwagę
czy produkty nie zawierają śladowych ilości glutenu. Najlepiej kupować te z atestem “gluten free”.WykonanieCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek I ubijamy żółtka z cukrem na puszystą pianę. Wciąż ubijając
stopniowo dodajemy roztopionej czekolady. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka
a następnie stopniowo dodajemy je do masy. Mieszając łyżką dodajemy mielone migdały i ponownie mieszamy. Przekładamy ciasto do dwóch forem wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 20 minut
do suchego patyczka. Ubijamy śmietanę na puszysty krem
pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Ostygnięte ciasto smarujemy konfiturą wiśniową
a następnie nakładamy bitą śmietanę i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ma polewę w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy
aż czekolada całkiem się rozpuści. Gorącą polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i odstawiamy do ostygnięcia.
Porady:
Zobacz też: Fondue czekoladowe czy fondue serowe – uczta na gorąco!


