
Rolada bezowa
- cukier drobny: 230 g
- mąka ziemniaczana: 10 g
- białko jaja: 4 szt.
- ocet: 5 ml
- truskawki: 400 g
- śmietana 30%: 200 ml
- cukier puder: 45 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku: rozgrzewamy piekarnik do 150°C, dużą prostokątną blachę o wymiarach 24x34 cm (może być taka z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Beza: mieszamy cukier z mąką ziemniaczaną. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodajemy ocet i łyżka po łyżce cukier z mąką. Bezę wykładamy na przygotowaną blachę, rozmasowując ją po całej powierzchni.
krok 3
Pieczenie: blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20–25 min. Kiedy beza jest już rumiana, wyjmujemy ją i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 4
Obracanie: kładziemy na wierzch papier do pieczenia i ostrożnie obracamy bezę na drugą stronę. Ściągamy papier, studzimy.
krok 5
Truskawki: myjemy i wycinamy szypułki. Połowę kroimy w małą kostkę, a drugą część – na połówki.
krok 6
Bita śmietana: kremówkę ubijamy na gęsty krem. Pod koniec dodajemy cukier puder (15 g).
krok 7
Zawijanie: na zimną bezę nakładamy bitą śmietanę (⅕ zostawiamy do dekoracji), pozostawiając pustą krawędź z – ok. 2–3 cm. Na wierzch układamy pokrojone w kostkę truskawki. Ostrożnie zwijamy roladę, nie ściskając jej zbyt mocno. Zaczynamy od krótszego boku.
krok 8
Dekoracja: na wierzch nakładamy pozostałą bitą śmietanę przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Na śmietanie układamy połówki truskawek, posypujemy cukrem pudrem. Rolada bezowa jest od razu gotowa do spożycia.

