
Bezowe laski na choinkę
- cukier puder: 200 g
- białko jaja: 2 szt.
- ekstrakt miętowy: 5 ml
- zielony barwnik w żelu: 1 szt.
- czerwony barwnik w żelu: 1 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal28
- tłuszcz0g
- tłuszcz nasycony0g
- węglowodany7g
- cukry7g
- błonnik0g
- białko0.2g
Sposób przygotowania
krok 1
Beza: białka oddzielamy od żółtek (nie będą nam potrzebne do tego przepisu, ale można je wykorzystać później, np. do ciasta kruchego). Białka ubijamy blenderem z odpowiednią końcówką lub mikserem przez 2-3 minuty, aż bardzo się spieni i podwoi swoją objętość. Nie przerywając dodajemy 1 łyżkę cukru, miksujemy aż zniknie, a potem dodajemy kolejną - postępujemy tak, aż zużyjemy całość. Potem dolewamy ekstrakt mięty pieprzowej (lub inny dowolny), ubijamy na sztywno przez kolejne 2-3 minuty. Gotowa masa bezowa powinna być gęsta i błyszcząca, nie dnie nie powinno być płynnego białka.
krok 2
Przygotowanie: dwa rękawy cukiernicze z okrągłymi końcówkami o średnicy 1 cm malujemy spożywczym żelem barwiącym w środku, na wewnętrznej stronie. Używamy do tego dłuższych wykałaczek do szaszłyków. Każdy worek barwimy innym kolorem (powstaną laski jednokolorowe), czerwonym i zielonym (lub innym według uznania), można również jeden worek pomalować dwoma żelami (wyjdą dwukolorowe laski na choinkę).
krok 3
Piekarnik: rozgrzewamy go do 120 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół lub 100 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
krok 4
Laski bezowe: masę białkową rozkładamy między dwa rękawy (lub jeden w zależności od tego, którą opcję wybraliśmy). 2-3 blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskamy na bezę, formując je w laski o długości około 10 cm i grubości 2 cm, pozostawiając odstępy między nimi.
krok 5
Pieczenie: wkładamy je do piernika na 50 minut, aż będą suche i chrupiące. Zostawiamy je do ostygnięcia na blaszkach na kilka minut. A następnie ostrożnie zdejmujemy je i przenosimy je kratkę cukierniczą, żeby do całkowitego ostygnięcia.
krok 6
Przechowywanie: bezowe laski na choinkę możemy zawiesić właśnie na drzewku lub przełożyć je do hermetycznego pojemnika. Wytrzymają nawet do 2 tygodni.
Źródło: serwis partnerski, BBCgoodfood.com,

