Reklama

Bezowe laski na choinkę robią furorę wśród świątecznych słodyczy, zwłaszcza wśród najmłodszych domowników. Są kolorowe, smaczne, a w dodatku mają smak mięty pieprzowej - smak i kolory można zmieniać. Fantastycznie prezentują się na choince, ale trzeba pilnować, żeby nie zniknęły z jeszcze przed świętami. Przepis na laski na choinkę jest prostszy niż mogłoby się wydawać. Zachęcamy do robienia ich z pomocą dzieci.

  • cukier puder: 200 g
  • białko jaja: 2 szt.
  • ekstrakt miętowy: 5 ml
  • zielony barwnik w żelu: 1 szt.
  • czerwony barwnik w żelu: 1 szt.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal28
  • tłuszcz0g
  • tłuszcz nasycony0g
  • węglowodany7g
  • cukry7g
  • błonnik0g
  • białko0.2g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Beza: białka oddzielamy od żółtek (nie będą nam potrzebne do tego przepisu, ale można je wykorzystać później, np. do ciasta kruchego). Białka ubijamy blenderem z odpowiednią końcówką lub mikserem przez 2-3 minuty, aż bardzo się spieni i podwoi swoją objętość. Nie przerywając dodajemy 1 łyżkę cukru, miksujemy aż zniknie, a potem dodajemy kolejną - postępujemy tak, aż zużyjemy całość. Potem dolewamy ekstrakt mięty pieprzowej (lub inny dowolny), ubijamy na sztywno przez kolejne 2-3 minuty. Gotowa masa bezowa powinna być gęsta i błyszcząca, nie dnie nie powinno być płynnego białka.

  • krok 2

    Przygotowanie: dwa rękawy cukiernicze z okrągłymi końcówkami o średnicy 1 cm malujemy spożywczym żelem barwiącym w środku, na wewnętrznej stronie. Używamy do tego dłuższych wykałaczek do szaszłyków. Każdy worek barwimy innym kolorem (powstaną laski jednokolorowe), czerwonym i zielonym (lub innym według uznania), można również jeden worek pomalować dwoma żelami (wyjdą dwukolorowe laski na choinkę).

  • krok 3

    Piekarnik: rozgrzewamy go do 120 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół lub 100 stopni Celsjusza z termoobiegiem.

  • krok 4

    Laski bezowe: masę białkową rozkładamy między dwa rękawy (lub jeden w zależności od tego, którą opcję wybraliśmy). 2-3 blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskamy na bezę, formując je w laski o długości około 10 cm i grubości 2 cm, pozostawiając odstępy między nimi.

  • krok 5

    Pieczenie: wkładamy je do piernika na 50 minut, aż będą suche i chrupiące. Zostawiamy je do ostygnięcia na blaszkach na kilka minut. A następnie ostrożnie zdejmujemy je i przenosimy je kratkę cukierniczą, żeby do całkowitego ostygnięcia.

  • krok 6

    Przechowywanie: bezowe laski na choinkę możemy zawiesić właśnie na drzewku lub przełożyć je do hermetycznego pojemnika. Wytrzymają nawet do 2 tygodni.

    Źródło: serwis partnerski, BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama