Porady:
- Jak wykorzystać żółtka, które zostały po ubijaniu białek? Można zrobić z nich włoskie zabaglione, francuski creme brulee lub nasz polski błyskawiczny kogel-mogel. Żółtka przydadzą się też do ciasta kruchego, na przykład na rogaliki czy faworki.
- Jeśli chcemy, żeby beziki miały ciekawszy smak, możemy dodać do ubitej piany z białek odrobinę kawy rozpuszczalnej, cynamonu lub ekstraktu waniliowego.
- Mini bezy można też przygotować w wersji kolorowej. Wystarczy, że ubijając białka, dodamy do nich odrobinę barwnika spożywczego.
- Aby mini bezy były chrupiące i kruche, należy przechowywać je z dala od wilgoci. W przeciwnym wypadku staną się gumowe i ciągnące w środku.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić mini bezy?
Przepis na mini bezy to chyba jedna z najprostszych receptur w całym cukiernictwie. Do jego przygotowania wystarczą tylko dwa składniki, czyli białka jaj i cukier. Z tych prostych produktów możemy wyczarować piękne i pyszne słodkości. Wystarczy ubić białka (powinny być w temperaturze pokojowej) wraz z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Cukier dodajemy do białek stopniowo, niewielkimi partiami, gdyż w przeciwnym razie masa stanie się zbyt rzadka i nie ubije się na sztywno.
Te dwa produkty w zupełności wystarczą, aby przygotować mini bezy, ale jeśli chcemy mieć pewność, że masa bezowa będzie stabilna i sztywna, możemy dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej lub sproszkowanego budyniu, co sprawi, że beziki będą miały chrupką i twardą skorupkę. Innym dodatkiem może być ocet lub sok z cytryny, dzięki którym beziki będą miały stabilniejszą konsystencję i nie zmienią swojego kształtu podczas pieczenia.
Mini bezy- ile piec i w jakiej temperaturze?
Jak już wiemy, przepis na beziki jest banalnie prosty, ale przy tym dość czasochłonny. Sekretem udanej bezy jest bowiem pieczenie w niskiej temperaturze i przez długi czas, nawet do 7 godzin. Taki mini bezom, z racji ich niewielkich gabarytów, w zupełności wystarczy 1,5 godziny pieczenia. Musimy jednak pamiętać, aby nie wyciągać ich z piekarnika od razu po upieczeniu, a zostawić tam jeszcze przez 30 minut. Dzięki temu beziki będą idealnie lekkie, chrupiące i kruche.
Mini bezy w innych przepisach
Beziki są przepyszne solo, ale z tych uroczych łakoci można wyczarować też wiele innych deserów. Można je wykorzystać jako dekorację do ciast i tortów oraz chrupiący dodatek do deserów na zimno w pucharkach. Wystarczy pokruszyć je i przełożyć warstwami bitej śmietany oraz owoców, aby otrzymać pyszny Eton Mess. Z małych bezików możemy też wyczarować niskokaloryczny deser. Wystarczy, że napełnimy pucharki naprzemiennie gęstym jogurtem greckim lub serkiem homogenizowanym oraz owocami, a jako ostatnią warstwę pokruszymy mini bezy.