
Bezy Pavlova z rabarbarem
- śmietana 30%: 600 ml
- cukier puder: 500 g
- rabarbar: 800 g
- wanilia: 2 szt.
- białko jaja: 5 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal636
- tłuszcz40g
- tłuszcz nasycony25g
- węglowodany65g
- cukry65g
- błonnik2g
- białko4g
Sposób przygotowania
krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni C (grzanie góra-dół). Wykładamy dwie duże blachy papierem do pieczenia. Na pergaminie rysujemy 8 kółek o średnicy 6-8 cm. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Należy uważać na to, żeby białka nie miały nawet śladowej ilości żółtek. Naczynie musi być czyste i suche - warto wykorzystać szklaną lub metalową miskę, by białka ładniej się ubiły. Podczas ubijania stopniowo dodajemy 300 g cukru pudru, aż masa będzie lśniąca i dość sztywna. Za pomocą szprycy cukierniczej wyciskamy bezy na kółka narysowane wcześniej na pergaminie. Bezy suszymy w piekarniku na środkowej półce przez około 90 minut. Podczas suszenia nie zmieniamy temperatury, a gdy upłynie 90 minut, bezy studzimy w uchylonym piekarniku.
krok 2
W tym samym czasie przygotowujemy rabarbar. Łodygi myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Następnie umieszczamy w głębokiej patelni lub rondlu. Dodajemy 200 g cukru pudru, wanilię i 200 ml wody. Delikatnie doprowadzamy całość do wrzenia, a potem powoli gotujemy razem, aż rabarbar stanie się miękki. Wtedy wyjmujemy z niego laski wanilii, ale zachowujemy wywar z gotowania. Połowę rabarbaru blendujemy, a potem przecedzamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Drugą połowę pozostawiamy bez miksowania, aby zachować efektowne cząstki.
krok 3
Wywar, który powstał przy duszeniu rabarbaru, ponownie podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gotujemy, aż powstanie syrop. Odstawiamy do wystudzenia.
krok 4
Aby zaserwować efektowne bezy Pavlova z rabarbarem, należy również przygotować bitą śmietanę. Ubijamy ją w wysokim naczyniu - należy przy tym pamiętać, aby ubijanie nie trwało zbyt długo, bo śmietana nie osiągnie wtedy idealnej konsystencji.
krok 5
Teraz każdą bezę dekorujemy bitą śmietaną, kremem z rabarbaru i jego cząstkami. Słodkim syropem możemy delikatnie oblać bezy, a także fantazyjnie rozlać go na półmisku z bezami.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

