Reklama

Bezy Pavlova z rabarbarem wyglądają efektownie i pysznie smakują. Łodygi rabarbaru gotujemy z wanilią, a potem układamy na lśniących bezach i dekorujemy bitą śmietaną - tę kombinację smaków możemy dopełnić również pokrojonymi truskawkami. Bezy z rabarbarem to świetna propozycja do wiosennego menu na chrzciny, a także na komunię lub inną rodzinną uroczystość. Beziki można przygotować dzień wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal636
  • tłuszcz40g
  • tłuszcz nasycony25g
  • węglowodany65g
  • cukry65g
  • błonnik2g
  • białko4g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni C (grzanie góra-dół). Wykładamy dwie duże blachy papierem do pieczenia. Na pergaminie rysujemy 8 kółek o średnicy 6-8 cm. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Należy uważać na to, żeby białka nie miały nawet śladowej ilości żółtek. Naczynie musi być czyste i suche - warto wykorzystać szklaną lub metalową miskę, by białka ładniej się ubiły. Podczas ubijania stopniowo dodajemy 300 g cukru pudru, aż masa będzie lśniąca i dość sztywna. Za pomocą szprycy cukierniczej wyciskamy bezy na kółka narysowane wcześniej na pergaminie. Bezy suszymy w piekarniku na środkowej półce przez około 90 minut. Podczas suszenia nie zmieniamy temperatury, a gdy upłynie 90 minut, bezy studzimy w uchylonym piekarniku.

  • krok 2

    W tym samym czasie przygotowujemy rabarbar. Łodygi myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Następnie umieszczamy w głębokiej patelni lub rondlu. Dodajemy 200 g cukru pudru, wanilię i 200 ml wody. Delikatnie doprowadzamy całość do wrzenia, a potem powoli gotujemy razem, aż rabarbar stanie się miękki. Wtedy wyjmujemy z niego laski wanilii, ale zachowujemy wywar z gotowania. Połowę rabarbaru blendujemy, a potem przecedzamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Drugą połowę pozostawiamy bez miksowania, aby zachować efektowne cząstki.

  • krok 3

    Wywar, który powstał przy duszeniu rabarbaru, ponownie podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gotujemy, aż powstanie syrop. Odstawiamy do wystudzenia.

  • krok 4

    Aby zaserwować efektowne bezy Pavlova z rabarbarem, należy również przygotować bitą śmietanę. Ubijamy ją w wysokim naczyniu - należy przy tym pamiętać, aby ubijanie nie trwało zbyt długo, bo śmietana nie osiągnie wtedy idealnej konsystencji.

  • krok 5

    Teraz każdą bezę dekorujemy bitą śmietaną, kremem z rabarbaru i jego cząstkami. Słodkim syropem możemy delikatnie oblać bezy, a także fantazyjnie rozlać go na półmisku z bezami.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Porady:

  • Bezy Pavlova można przygotować dzień wcześniej - należy jednak pamiętać o tym, że wymagają przechowywania w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mus z rabarbaru (wraz z syropem) można zrobić 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
  • Na liście składników znajdziecie wanilię - najlepiej użyć 2 lasek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama