
Awokado zaskakująco dobrze sprawdza się w deserach. Spróbujcie tego musu!
Składniki:
Na bezy:
½ szklanki wody odlanej z puszki z ciecierzycą
¾ szklanki ksylitolu
1 łyżka dowolnego budyniu bez cukru
Na krem:
1 dojrzałe awokado
3 łyżki ksylitolu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki jogurtu greckiego
Kroki przygotowania:
Wodę z ciecierzycy (aquafabę) przelej do miski i zacznij ubijać mikserem na wysokich obrotach.
Ustaw prędkość miksera na średnią i następnie w sporych odstępach czasu zacznij dodawać ksylitol wymieszany z budyniem, cały czas ubijając.
Po wsypaniu całego ksylitolu i budyniu znów zwiększ prędkość miksera na maksymalną i ubijaj jeszcze chwilę.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 130°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozprowadzaj bezy w równych odstępach.
Bezy piecz około 120 minut, następnie pozostaw drzwiczki piekarnika uchylone i poczekaj do całkowitego wyschnięcia.
Awokado obierz i wypestkuj, a następnie wszystkie składniki na krem zblenduj.
Podawaj bezy posmarowane kremem.
Przepis pochodzi z książki sióstr Bukowskich "Słodko-zdrowe"
1 z 1

okladka_SIOSTRY_BUKOWSKIE_front-768x1006
Porady:
Zobacz też przepis na: mus z czarnych porzeczek

